Solarne ćelije se mogu sprejati bilo gdje

Naučnici sa Univerziteta u Sheffieldu su, po prvi put, pronašli način da naprave efikasne i pristupačne solarne ćelije koje se sprejom mogu nanijeti na bilo koju površinu.

Iako ova tehnologija sama po sebi i nije velika novost, mogućnost sprejanja solarnih ćelija do sada je bila skup i neučinkovit način proizvodnje električne energije. Nova metoda koristi materijal pod nazivom perovskit koji bi po prvi puta mogao promijeniti percepciju, troškove i učinkovitost solarne energije u spreju!

Do sada je standard za solarnu energiju bio silicij koji u prosjeku ima 25% učinkovitost upijanja sunčevog zračenja. Učinkovitost organskih fotonaponskih ćelija kreće se oko 10%, a tehnologija sprejanja fotonapona do sada nije prešla granicu od par posto. Korištenjem perovskita (minerala kalcij-titan oksida) naučnici su dosegli 19% učinkovitost što je vrlo blizu silicijskim ćelijama.

Tehnologija sprejanja fotonapona mogla bi znatno ubrzati i učiniti povoljnijim daljnji razvoj solarne industrije.

No, ono što je posebno značajno je mogućnost znatno raznolikije primjene fotonapona. Razvojem ove tehnologije uskoro bismo mogli sprejati automobile ili nepravilne arhitektonske oblike te na taj način zaista gotovo svaki objekt pretvoriti u malu tvornicu energije. Naravno, zasigurno će se pojaviti još hiljade primjena koje sada ne možemo ni zamisliti. A kako skorištavanje solarne energije sve više uzima maha, može se reći da je ovo tehnološko dostignuće ‘dobro tempirano’. (Izvor: Inhabitat)