Solarna energija iz Sahare za Veliku Britaniju

Jako sunce u Sahari predstavlja besplatan izvor energije koji bi uskoro mogao da snabdeva energijom domove u Velikoj Britaniji. Projekat je nazvan „TuNur“, vrednost projekta iznosi 13 miliona dolara i predviđena je izgradnja solarne farme u Tunisu ukupne površine 100 kvadratnih kilometara.

Sahara je odlično mesto za postavljanje velikih solarnih farmi. Pustinjski teren nema drugu namenu, pa je zemljište slobodno. Sa druge strane, količina svetslosti koja pada na površinu u Sahari je sasvim dovoljna da se proizvodi velika količina energije. Energija bi se, potom, transportovala podvodnim kablom dužine 450 km, iz Sahare u Veliku Britaniju. Ova solarna farma bi bila koncentracionog tipa – ogroman broj ogledala bi fokusirao svetlosnu energiju na toranj, gde bi se ta toplota posle koristila u proizvodnji električne energije. Električna energija tako proizvedena bi se transportovala do Rima, pa potom za Veliku Britaniju.

Procenjuje se da će se ovakvom čistom energijom u Britaniji snabdevati oko 2,5 miliona domaćinstava. Britanija traži mogućnosti subvencionisanja proizvodnje zelene energije van svoje teritorije koja bi se potom koristila u zemlji. (Izvor: efikasnost.org)