Sok od šargarepe – jutarnja doza zdravlja

Jarko narandžasta boja šargarepe potiče od karotina, kojeg u šargarepi ima u izobilju, kao ni u jednoj drugoj namirnici. Iz karotina nastaje vitamin A koji nam obezbeđuje bolju pigmentaciju i zdravu kožu, kosu i nokte. Zatim utiče na pravilan rast, rad jetre, želuca, crijeva, jača srce, popravlja vid, podiže imunitet i još dosta toga.

Sok od šargarepe odlično je prirodno sredstvo za čišćenje organizma od štetnih materija (posebno se preporučuje u proleće), protiv poliartritisa, osteohondroze, lošeg varenja, problema sa stolicom i hemoroidima. Ublažava psihički umor nastao prekomernim intelektualnim radom i stresom. Ublažava zamor srčanog mišića, reguliše razmenu materija u organizmu pa time utiče i na regulisanje telesne težine.

U terapijske svrhe, kao lek, sok od šargarepe potrebno je piti ujutru pre doručka i to oko 150 ml, obavezno sveže ceđenog soka. Pošto sok od šargarepe vrlo efikasno ubija bakterije, poželjno je i zadržati ga malo u ustima pre gutanja. Osim toga jedna čaša ovog napitka dovoljna je da otkloni gorušicu. Zato je sasvim sigurno da bismo bili mnogo zdraviji ukoliko bi dan, umesto uobičajenom crnom kafom, započinjali ovim blagotvornim crvenim napitkom. (IZVOR: VIJESTI.ME)