Snižava holesterol i ublažava alergiju – Noćurak

Noćurak je jedna od najlekovitijih biljaka koja rešava probleme kože poput crvenila, alergija i ekcema, snižava holesterol, deluje kao antidepresiv, pomaže u slučaju problema sa štitnom žlezdom i dijabetesa i ublažava simptome PMS-a i menopauze, zbog čega je ulje noćurka poznato i kao ženski prirodni lek.

Koristi se i u kozmetičkoj industriji zahvaljujući svom regenerativnom dejstvu koje ima na kožu, kosu i nokte.

Grmolika biljka predivnih žutih cvetova, koja mnogima krasi vrtove, osim za ukras, koristi se kao lek, a mnogi ne znaju da su mladi listovi i koren biljke jestivi.

Cvetovi noćurka traju samo jednu noć, zbog čega je biljka dobila prikladno ime, a za njihovo oprašivanje zaduženi su noćni leptiri.

Ova biljka se već vekovima koristi kao prirodni lek, a Indijanci su je upotrebljavali za ublažavanje kožnih upala, astme, prehlade i gripa i za zaceljivanje rana.

Snažno lekovito dejstvo

Ulje žutog noćurka je toliko lekovito da se, osim kod hroničnih kožnih upala, preporučuje i u slučaju alergija, artritisa, osteoporoze, virusnih infekcija, malignih oboljenja, dijabetesa, poremećaja cirkulacije i problema sa štitnjačom, a pomaže i kod ublažavanja simptoma PMS-a i menopauze.

Za to je zaslužno obilje omega-6 masnih kiselina (gama-linolenska kiselina) koje sadrži, a koje s omega-3 masnim kiselinama štite organizam od upalnih procesa, održavaju zdravlje kostiju, regulišu metabolizam, podstiču rast i razvoj i održavaju reproduktivni sistem.

Ove esencijalne masne kiseline u organizam unosimo isključivo putem ishrane, jer telo nije u mogućnosti da ih proizvede samo. Zato je ulje noćurka odličan dodatak ishrani koji doprinosi očuvanju zdravlja.

Ulje noćurka

Ulje noćurka ima antidepresivno dejstvo, zbog čega se preporučuje osobama koje se odvikavaju od alkohola, a pokazao se efikasnim i u lečenju hroničnog umora. Takođe snižava holesterol i reguliše krvni pritisak pa je pogodan za srčane bolesnike.

Sprečava i nastajanje i delovanje slobodnih radikala, zbog čega se smatra snažnim saveznikom u borbi protiv karcinoma dojke i mnogih degenerativnih bolesti, a prema nekim saznanjima, poboljšava koncentraciju pa se njegova konzumacija preporučuje deci s poremećajem hiperaktivnosti i deficita pažnje.

Čuva mladolik izgled kože

Ulje noćurka često se koristi i u kozmetičkoj industriji kao eliksir mladosti. Koža s godinama gubi vlagu, zbog čega počinje da izgleda dehidrirano i neelastično i podložnija je kožnim tegobama poput dermatitisa i ekcema.

Gama-linolenska kiselina jedna je od ključnih komponenti za pravilnu strukturu i funkcionisanje kože, pa redovna konzumacija ulja noćurka pomaže u normalizaciji transepidermalnog gubitka vode.

Ulje noćurka hidratizuje kožu, poboljšava elastičnost, smanjuje bore, crvenilo, podočnjake i razliku u pigmentaciji, kao i upale i alergije na koži. Blagotvorno deluje na ekceme, psorijazu, atopijski dermatitis, seboreju i neurodermatitis.

Osim za kožu, noćurak je odličan za negu kose i noktiju, a sprečava i nastanak peruti, pa možete da dodate malo ulja noćurka u masku za kosu koju ste sami napravili.

Nutritivna vrednost

Osim esencijalnih masnih kiselina (cis-linolenska 70% i gama-linolenska 15 %), ulje noćurka sadrži aminokiseline, kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum i cink, a bogat je i vitaminima C i A.

S obzirom na to da esencijalne masne kiseline koje se nalaze u ulju noćurka mogu vrlo brzo da se razgrade, u kupovna ulja je dodat vitamin E, koji usporava proces razgradnje i pojačava lekovito dejstvo.

IZVOR: TRPOTAL.HR