smejte-se-od-uha-do-uha-zelite-li-ziveti-sedam-godina-duze

Smejte se od uha do uha, želite li živeti sedam godina duže

Iskreni i zarazni osmeh u nauci je postao poznat kao tzv. Duchenne osmeh Smeh je je jedan od zvukova koje dete prvo proizvede. To je vizuelni način izražavanja pozitivnih osećaja, a ujedno i prirodni odbrambeni mehanizam našeg tela koji značajno utiče na naše čitavo zdravlje.

Osim toga, naučnici su dokazali da ne utiče samo na kvalitet života, nego ga i značajno produžava.

Prvo istraživanje o poveznici smeha i dužeg života napravili su naučnici sa Univerziteta Vaine u Mičigenu, a rezultati su predstavljeni u Psichological Science. Oni su poredili 230 fotografija profesionalnih igrača bejzbola koje su bile napravljene davne 1952. Iza svake fotografije bili su podaci iz igračeva života, postignuti rezultati, kao i bračno stanje.

Iskreno smejanje može se naučiti. S vremenom će vam preći u naviku.

Fotografije su podelili u nekoliko kategorija te izdvojili one igrače koji se uopšte ne smeju, koji se delimično smeju, one kod kojih su u smeh uključeni mišići vilice, odnosno bore su im se pojavile samo oko usana, te one kod kojih su u smeh uključeni baš svi mišići lica.

Potom su fotografije upoređivali sa životnim vekom pojedinog igrača. U trenutku provođenja istraživanja od 230 igrača pokojnih ih je bilo 184, a oni koji se na fotografija nisu uopšte smejali živeli su u proseku 72,9 godine. Kod onih koji su se delimično smejali, uočena je prosečna životna dob od 75 godina, dok je kod onih igrača koji su se iskreno smejali iu to uključivali sve mišiće lica prosečna starost 79,9 godina, što je punih sedam godina više nego kod njihovih saigrača kod kojih je smeh izostajao u svakodnevnom životu .

Taj iskreni, zarazni osmeh u nauci je postao poznat kao tzv. Duchenne osmeh, nazvan tako prema naučniku iz 19. veka koji je prvi opisao smeh u koji su uključeni baš svi mišići lica.

Dakako, bilo je i onih koji su propitkivali metodu praćenja osmeha na fotografijama i tvrdili da se na osnovu toga ne može opisati istinska sreća, no činjenica je da su oni igrači koji su se trudili smejati bili i prihvaćeniji u društvu, a to je, smatraju naučnici, još jedna činjenica koju treba uzeti u obzir kada je reč o Duchenne osmehu.

Osim američkih, prednosti smeha uočili su i norveški naučnici koji su 2006. godine došli do zaključka o tome da su kod osoba koje se redovno smeju čak 30 posto veće šanse za oporavak kod ozbiljnih bolesti ili iznenadnih stanja poput srčanog infarkta.

Smejanje se može naučiti

Iako sve ovo, kao i ranije navedene prednosti smeha, zvuči obećavajuće, činjenica je da se ne možemo promeniti od danas do sutra. No dobra je vest ta što se Duchenne smeh ili iskreni osmeh može naučiti praktikovati.

Iskreni smeh naziva se Duchanne smeh prema naučniku koji je prvi opisao sve njegove fizičke komponente.

Pre svega, važno je biti svestan toga da radimo na sebi i svome nastojanju boljeg smeha s ciljem poboljšavanja opšte zdravstvene slike, a time i dugovečnijeg života. Potom pak kreću vežbe. Jedna od vežbi koju često provode i glumci ili pak se provodi na radionicama govorništva te čak i na terapijama smehom iskazivanje je dubokog, glasnog, srčanog smeha.

U vreme darivanja pak darujte svoj osmeh i drugima. Naprosto se nasmešite strancu bez razloga i ulepšajte mu dan. Bilo da je reč o starijoj ženi koja prodaje cveće, beskućniku, kolegi s kojim ste jedva razmenili koju rečenicu ili prodavačici u pekari, darujte im široki osmeh. I sebi i njima produžićete život. (dakako u privatnosti svog doma) uz izgovaranje glasova he, he, he. U svega nekoliko sekundi, organizam će to prepoznati kao pravi, neiscenirani smeh. S vremenom će vam to preći u naviku te ćete sami sebe uhvati kako se češće i iskrenije smejete. Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr