Naslovna » Ukusni Zalogaji » Zimska hrana » Slatko od smokava na francuski način
Ukusni Zalogaji Zimska hrana

Slatko od smokava na francuski način

 

Kako napraviti u par jednostavnih koraka slatko od smokava na francuski način.

Sastojci:

1kg svežih smokava, limun, 100g badema i 200g šećera.

Priprema:

Smokve dobro operite i osušite, te u svaku ubacite po zrno badema i ređajte ih u veću šerpu. Odozgo sipajte šećer, dodajte struganu limunovu koru i nekoliko tankih kriški limuna, zatim prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se preko noći marinira.

Ujutru kuvajte smokve do vrenja. Kada tečnost proključa kuvajte minut-dva, pa prebacite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite 15 minuta ili dok tečnost ne počne da se karmelizuje. Smokve i kolutiće limuna potom rasporedite u staklene tegle, prelijte ostatkom tečnosti, hermetički zatvorite i tegle poređajte u šerpu sa tek proključalom vodom. Smanjite temperaturu i kuvajte još 30 minuta, pa sklonite sa ringle i čekajte da se ohlade.( NOVOSTI.RS)