Naslovna » Bio Bašta » Svet Gljiva » Škripavac – POLYPORUS SQUAMOUS
Bio Bašta Svet Gljiva

Škripavac – POLYPORUS SQUAMOUS

Plodno telo:

šešir je u mladosti ispupčen, zatim ravan, kod starih primeraka udubljen. U osnovi je žute boje sa mnogo smeđih čuperaka pravilno raspoređenih po celoj površini. Može biti prečnika i većeg od 40 cm. Drška je kratka, krem boje, u osnovi prevučena baršunastim crnim slojem, često postavljena postrance. Pore su široke 1-2 mm, krem boje.

Meso:

u mladosti je sočno, kasnije žilavo i gorko, krem boje i veoma debelo.

Otisak spora:

spore u masi bele.

Stanište:

na panjevima belogoričnog drveća u proleće i na jesen.

Upotrebljiv:

jestiv je u mladosti, dok ne postane žilav i gorak.

Mogućnost zamene:

više vrsta iz ovoga roda podsećaju izgledom jedni na druge. Škipac je najmasivniji među njima. Sve ostale su uglavnom manje, tankog mesa i veoma gorke.

Napomena:

sasvim mlade gljive imaju gotovo zatvorene, sićušne pore. Tada su i najbolje za jelo. Prilikom sečenja na tanje ploče, meso veoma škripi, pa otuda i ime u narodu. Najbolje je naseckati ih na štapiće i brzo propržiti u vrelom ulju – dobićete veoma ukusne „škripiriće“ koje možete kombinovati sa kečapom ili majonezom.