Naslovna » Abeceda Ishrane » Hrana za Telo » Sibirska borovnica
Abeceda Ishrane Hrana za Telo

Sibirska borovnica

Sibirska borovnica je danas jedna od najatraktivnijih vrsta jagodastog voća i smatra se dobrom zamenom za visokožbunastu američku borovnicu jer joj uzgoj ne zahteva kiselo zemljište. Iako nosi naziv borovnica , botanički ona nije borovnica, a niti oblikom niti ukusom ne liči borovnici, samo je bojom ploda identična istoj, međutim i pored toga odomaćio se naziv borovnica, sa geografskom odrednicom- sibirska ili ruska ili kamčatska.

Biljke sibirske borovnice su dugogodišnji listopadni grmovi ( 25-30 godina) koji u kultivaciji rastu 1,5-1,8 metara u visinu i metar u širinu. Biljke su ekstremo izdržljive na hladnoću (do -45°S) a otvoreni cvetovi mogu podneti -7°S. Sibirska borovnica nije samooplodna biljka pa u zasadu mora biti oprašivača. Cveta već u martu a plodovi sazrevaju veoma rano, krajem maja. Plod je izdužena plavoljibičasta bobica promera 0,5-1,0cm, dužine 2-3cm, slatko kiselog ukusa i može se konzumirati sveže ubran ili se prerađivati u džemove, sokove i sl.

Najveća vrednost i atraktivnost sibirske borovnice se ogleda u njenim lekovitim svojstvima koje su potvrdile mnoge zdravstvene studije izvedene u predhodnih nekoliko godina. Dokazano je da su plodovi sibirske borovnice bogati vitaminima C i B, sadrže beta karoten, visok nivo antocijana, proantocijanidina i predstavljaju prirodni izvor antioksidanasa. (Izvor: zdravasrbija.com)

1 Komentar

Šta misliš o ovoj temi? Napiši komentar ...

  • Postovanje
    Mnogi neznaju ali svima govorim da je ova biljna vrsta izuzetno dobra i da moze u Srbiji odlicno da plodonosi. Jeste da botanicki nema nikakve veze sa rodom vaccinium [ borovnicama ] ali po ukusu je ista divljoj tj. livadskoj evropskoj borovnici. Imam je vec dobrih 12 godina i odlicno radja .
    Necete verovati da se prvi cvetovi javljaju jos u februaru bez obzira da li je sneg ili ne .Sa zrenjem plodova zavrsava do polovine maja opet bez obzira na klimatske uslove . Osim vode nista joj toliko bitno ne treba sto se tice satava zemljista .
    Sadnice ove vocne vrste imate u prodaji po cenama od 200 do 600 dinara .