Sedam osnovnih pravila za podizanje organske bašte (za početnike)

Sedam osnovnih pravila za podizanje organske bašte (za početnike)

  1. Izaberite koje ćete biljke saditi

Na početku je veoma bitno da odlučite koje vrste biljaka želite da sadite u svom organskom vrtu. Druga stvar koju želite da razmotrite su klimatski uslovi u području u kome živite i koje biljke najbolje uspevaju na tim prostorima.

Takođe, ukoliko želite da posadite svoju organsku baštu vodite računa o biljkama koje bi trebalo, a koje ne bi trebalo saditi zajedno. Jednostavno neke biljke ukoliko se sade zajedno pomažu jedna drugoj, dok druge mogu izazvati štetu.

  1. Odredite mesto za sadnju

Ako ne gajite proizvod samo zbog prodaje počnite malim koracima. Bašta prečnika 4×4 metara dovoljno je velika da proizvede dovoljno proizvoda koju jedna odrasla osoba može da konzumira. Manje bašte se lakše održavaju, i koštaju manje. Čak i nekoliko saksija mogu da čine baštu. Pri sadnji vodite računa o razmaku između biljaka. Pri sadnji treba se voditi računa o kvalitetu, a ne o kvantitetu, odnosno koliko jedna biljka može roditi ako se posadi i tretira na odgovarajući način.

Prema napomenama stručnjaka podizanje organske bašte najpogodnije je na blago zakrivljenim terenima nego u ravnicama. Temperaturne promene su mnogo manje na onim placevima koji se nalaze u ravnici. Međutim na brdovitim placevima mraz i hladnoća se ne zadržavaju dugo, već se spuštaju ka nižim delovima. Pored toga na ovakvim terenima ceđenje zemljišta i prirodno odvodnjavanje viška kišnice mnogo je lakše nego u ravnicima.

  1. Vodite računa o suncu

Od toga kakvo ste mesto odabrali za svoju baštu zavisi koliko će se vae biljke brzo razvijati. Bašta mora biti zasaena tako da biljke dobijaju što više sunčeve svetlosti. Ovo je posebno važno za biljke poput kukuruza, pasulja, krastavaca i paradajza.

Za malo otpornije i lisnato povrće kao što su kelj, karfiol i spanać, možda bi trebalo da imate malo (ne previše) senke kako biste bili sigurni da se biljke neće osušiti. Takođe, da bi ste zatitili povrtnjak od snažnih vetrova, stručnjaci preporučuju da vau baštu okružite visokim rastinjem voćem ili žbunjem.

  1. Zalivajte biljke

Pre postavljanja bašte morate biti spremni da ćete uvek biti tu za vaše biljke, odnosno da ćete ih negovati i zalivati kada i koliko je potrebno. Ovo je posebno važno kada su one još u fazi razvoja. Biljke možete zalivati rano ujutru kada su temperature niske kako ne biste izgubili većinu vode zbog toplote sunca. Izbegavajte zalivanje biljaka kada je sunce najjače, jer to može oštetiti biljke.

  1. Napravite kompost

Korišćenje komposta za obogaćivanje zemljišta jedno je od osnovnih pravila organske proizvodnje. Bilo koji organski dobijen proizvod odličan je za pravljenje komposta. Najčeešće se koriste trava, slama, lišće i tako dalje. Dodavanjem organske materije zemlji stvaraju se idealni uslovi za organsku proizvodnju.

  1. Malčirajte redovno

Malčiranje je vrlo lak i jednostavan proces koji sprečava rast korova, a i dobar je za zemljište. Malčirane bašte imaju manje korova i bolje zadržavaju vodu tokom sušnih perioda. Osim u oranskoj bašti, malč možete koristiti i za zaštitu cveća.

Dva osnovna pravila za uspešno korišćenje organskih malčeva je da se on nanosi na korov koji je već nikao, a naneseni sloj treba da bude dovoljno debeo. Na taj način sprečava se ponovno nicanje korova.

  1. Zaštitite biljke na prirodan način

Koristite razne mehaničke načine i domišljatost da se rešite korova. Plevljenje, kopanje i malčiranje neki su od metoda koje možete da koristite da biste se rešili korova. Naravno pored ovog možete tretirati biljke sredstvima koji su organski proizvedeni, kao što je rastvor od korpive ili sprej od crnog i belog luka.

Izvor: agromedia.rs