Naslovna » Unapređenje Zdravlja » Prirodni Lekar » Šargarepa je tajna za bolju spermu
Prirodni Lekar Unapređenje Zdravlja

Šargarepa je tajna za bolju spermu

Naučna studija pokazala je da voće i povrće narandžaste boje daje najbolje rezultate u povećanju plodnosti muškaraca, ali šargarepa se izdvojila kao biljka koja je dala najbolje rezultate. Već dugo se govori o tome da je ova biljka veoma dobra za vid, a sade se pokazalo da ima blagotvorno dejstvo i na plodnost muškaraca. Smatra se da je tajna u hemikalijama koje se nalaze u šargarepi, karotenoidima, koje ovom povrću i daju specifičnu narandžastu boju.  Ispitujući uticaj voća i povrća na kvalitet sperme, naučnici su utvrdili da je konzumiranje šargarepe dalo sveukupno najbolje rezultate, jer je ova biljka poboljšala mobilnost spermatozoida, odnosno njihovu pokretljivost od koje zavisi da li će moći da se probiju do jajne ćelije.

Ovo istraživanje sprovedeno na Harvardu, obuhvatilo je 200 mladih muškaraca koji su stavljeni na poseban režim ishrane baziran na različitom voću i povrću. Nakon toga, naučnici su ispitali uzorke njihove sperme. Rezultati su pokazali da žuto i narandžasto voće i povrće spermu čini jačom, a razlog za to je prisutnost karotenoida, pigmenta koji telo čoveka prerađuje i pretvara u zdrave antioksidanse. Ovo uključuje i beta- karoten koji telo pretvara u antioksidans, vitamin A. Slatki krompir i lubenica takođe povoljno utiču na kvalitet semene tečnosti, ali šargarepa, koja poboljšava kvalitet sperme za šest i po do osam odsto, ipak je na prvom mestu liste jestivih biljaka koje povoljno utiču na plodnost.

– Među populacijom zdravih mladih ljudi, unos karotenoida povezan je sa pokretljivošću spermatozoida, dok je likopen poboljšao morfologiju sperme. Naši rezultati ukazuju na to da bi uvođenje karotenoida u ishranu moglo povoljno da utiče na kvalietet sperme – kažu istraživači u obrazloženju objavljene studije.  (Izvor: blic.rs)