Naslovna » Bio Bašta » Organska Bašta » Šargarepa iz Begeča postala zaštićeni brend (video)
Bio Bašta Organska Bašta

Šargarepa iz Begeča postala zaštićeni brend (video)

Vojvođani znaju posao. Brend "Begečka šargarepa" je zvanično, pored "Futoškog kupusa" i "Fruškogorskog lipovog meda", postao proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom.

„Dobili smo treći proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom na teritoriji Novog Sada. Pre godinu dana u razgovoru sa proizvođačima šargarepe, na inicijativu GU za privredu, pokrenuli smo postupak zaštite geografskog porekla begečke šargarepe. Naišli smo na razumevanje potrošača, a u ceo proces uključila se i zadruga „Begečki povrtari“.

Izuzetna saradnja ovih godinu dana krunisana je sertifikatom. Ceo postupak je finansirao Grad Novi Sad, i nastavićemo u narednom periodu to da radimo“, rekao je član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević

Radojević je dodao da će proizvođači sada biti prepoznatljiviji na tržištu, a potrošači će lakše moći da dođu do kvalitetnijeg proizvoda.

Direktor Zadruge „Begečki povrtari“ Goran Zec rekao je da je posao sertifikacije bio obiman.

„Počeli smo sa prvim laboratorijskim analizama još u martu, zatim smo radili i grupnu analizu u septembru, kao i pojedinačne analize na šećere i beta karotine za svakog proizvođača. Begečku šargarepu od ostalih izdvajaju fizičke i hemijske karakteritike odnosno ukus, boja, miris i oblik. Kao proizvođači smo dokazani na domaćem tržištu i tu nam konkurencija nije velika, ali ćemo raditi na priznavanju u evropskim okvirima jer je 70 odsto naše proizvodnje prisutno u Evropi“,rekao je Zec.

Izvor: 021.rs