Naslovna » Abeceda Ishrane » Organska i Bio hrana » Rotkvice – radost prolećne trpeze
Abeceda Ishrane Organska i Bio hrana

Rotkvice – radost prolećne trpeze

Dovoljan je samo jedan pogled na malene rotkve da se odmah uoči sva njihova moć kroz vedre boje koje na sebi nose. Kombinacija bele, crvene i zelene osvežiće svaku prolećnu trpezu.

Trebalo bi da ih kupujete dok su još uvek sitne, još bolje je ukoliko dolaze u vezama sa lišćem. Tako ćete lako proceniti koliko su sveže i hrskave. Osim toga, lišće koje najčešće odstranjujete, s vremena na vreme možete takođ iskoristiti kao dodatak čorbama i salatama.

Ova zeljasta biljka iz familije kupusa u ishrani se koristila čak i u vreme pre antičkog Rima, kada je bila na ceni zbog lekovitih dejstava.

Njihova snaga je u tome što sadrže dva veoma značajna organska jedinjenja, sulforafan i indol-3 karbinol. Oba jedinjenja su se u laboratorijskim eksperimentima pokazala kao antigancerogena.

Za sulforafan i indol-3 karbinol se tako osnovano smatra sa mogu da spreče pojavu više vrsta kancera, pozitivno utičući na sve veći nivo lučenja enzima za detoksikaciju organizma.

Zbog toga se preporučuje da rotkvice uglavnom jedemo u njihovom svežem obliku, kao dodatak sendvičima i salati ili kao zdravu grickalicu, jer se njihovim kuvanjem gubi prisustvo sulforafana i indol-3 karbinola.

Osim toga, rotkvice su takođe i odličan izvor vitamin C koji višestruko pomaže našem organizmu.

Ukoliko su rotkvice čest gost i vaše kuhinje, u komentarima nam otkrijte vaše omiljene recepte koji sadrže ovo povrće. (Izvor: Good For You / Guardian)