Štrudla od oraha
Vešte bakine ruke koje stvaraju i valjaju testo, maze ga na toplom čekajući da se sladošća napije i udvostruči često nam je izgledalo prekomplikvano da se i sami uhvatimo u koštac s pravljenjem sočnih rolna. No štrudle od oraha i maka zaista može napraviti svako, čak i ukoliko ste početnik u kuhinji. Potrebno je pridržavati se daljih uputa.
TESTO
Sastojci:
- 1 kg mekog brašna
- 50 g kvasca
- 200 g šećera
- 6 žumanaca
- 150 g putera
- 2 – 3 kašike ruma
- prstohvat soli
- 500 ml mleka (otprilike)
- korica narandže / limuna
Priprema:
- Kvasac ostavite da se diže u malo toplog mleka. Za to vreme dobro izmiksajte žumanca sa šećerom, rumom i maslacem.
- U smesu sa jajima tada dodajte brašno, koricu narandže i dignuti kvasac te, uz postepeno dodavanje mleka, zamesite meko testo. Mesite ga neko vreme, mora se mesiti dok se ne naprave mehurići prilikom mešenja i treba biti meko (otprilike kao za picu). Možda će vam trebati malo više mleka ili brašna, pripazite samo da testo ostane meko i ne gnjecavo (ali ostaće lepljivo ).
- Testo ostavite da se diže otprilike sat – 2 (u toplom prostoru), dok se ne udvostruči u veličini. Nakon toga, podelite testo na 8 ili 5 delova (zavisi koliko štrudle od oraha / maka želite) i oblikujte hlepčiće te ih opet ostavite da se dižu na toplom.
NADEV – orasi:
- 700 g mlevenih oraha
- malo mleka
- malo maslaca
- šećer
- vanilla
- 1 kašika ruma
- suvo grožđe, brusnice natopljene u rumu (po želji)
- 6 belanaca
Sve su količine (osim oraha i belanaca) okvirne jer treba probati ukus. Dakle, s orasima pomešajte šećer (nekoliko kašika šećera, prema ukusu), dodajte vanilu, 3 – 4 kriške putera, rum, suvo grožđe i 3 – 4 kašike mleka. Sve to stavite na laganu vatru i, uz stalno mešanje, zagrevajte da se maslac otopi. U lagano ohlađenu smesu lagano umešajte sneg od 6 belanaca.
NADEV – mak:
- 700 g maka (sitno mlevenog)
- malo mleka
- malo maslaca
- šećer
- vanila
- 1 kašika ruma
- suvo grožđe / brusnice natopljene rumu (po želji)
- 6 belanaca
- Ovde je postupak malo drukčiji nego s orasima – s makom pomešajte nekoliko kašika šećera, dodajte 3 – 4 kriške putera, vanilu, suvo grožđe, rum. Tu smesu prelijte s malo vrućeg mleka, samo toliko da se mak natopi, ali ne sme da pliva u mleku. Zatim izmiksajte belanca u sneg i lagano ih umešajte u mak.
Savet:
Mere za nadeve su navedene tako da sa svakim nadevom možete napuniti sve 5 većih ili 8 manjih vekna. Izaberite onaj koji vam se više sviđa ili smanjite količine pa punite pola – pola: pola orasi, pola mak, po želji.
Slaganje:
- Nakon što su se hlepčići testa digli, uzimajte jedan po jedan i razvaljajte ih na pobrašnjenoj površini u više – manje kvadratni oblik. Ne morate preširoko ni predugačko razvaljati.
- Svako razvaljano testo premažite filom po želji – premažite celo testo koje ste razvaljala. Zatim ga rolajte u ‘štrucu’ i istovremeno pritiskajte prstima rub testa kako vam nadev ne bi iscurio. Kada je ‘vekna’ nadevena, možete ju i lagano dodatno razvući da bude duža.
- Premestite je u pleh na papir za pečenje, sve premažite žumancetom i pecite otprilike 30 minuta na 180 ° C (do zlatno – braon boje).
Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr