Recept za perkelt od štuke

Perkelt je mađarska reč i u prevodu označava  ¬“zapečeno“. jelo od svih vrsta mesa. Gušći je od paprikaša i kuva se na tihoj vatri. Ishodište i ovog recepta je, naravno Bački Monoštor. Može da se sprema i od junetine,svinjetine, piletine, od ribe som, šaran, a najbolji je od štuke. Štuka, najbrža grabljivica u našim vodama, belog mesa sa puno kostiju, izuzetnog ukusa i mirisa, nije kod nas baš cenjena , dok kod Fracuza zauzima visoko mesto po gastronomskim kvalitetima. Ovo je pravo vreme za štuku i možete je i sami loviti,ako ste pecaroš, ili kupiti u ribarnici – lakše je. Potrebno Vam je štuka oko 1,5 do 2,0 kg težine jer štuka te veličine daje najbolji ukus. Manja je slabija a veća opet jača, pa nekom i ne odgovara.

Sprema se – naravno u kotliću, na tihoj vatri, bez mešanja kašikom ili varjačom,već samo okretanjem kotlića levo desno da ne zagore. Imali smo nebrojeno kotlića. Sećam se, prvo su bili bakarni. Čistili su se sa peskom i navlaženom krpom iznutra dok ne zasijaju, a spolja je ostajao čađav, da se bakar ne istanji. Dosta su se teško održavali jer kiseline iz pardajza i vina,ako se odmah ne operu,dovode do nagrizanja bakra.Posle su došli kalajisani, pa tučani, pa limeni,pa od prohroma,raznih oblika i dimenzija.Žao mi je što nisam sačuvao ni jedan bakarni kotlić. Davalo se drugima na korišćenje, pa oni zaborave da vrate a i mi zaboravimo kome smo dali i tako, kuvam u kalajisanom za 8 osoba.

Potrebni sastojci :

2,0 kg štuke, 0,250 gr po osobi

3 do 4 veće glavice luka

300 ~ 400 gr slanine

1 kašika soli

2 kašike svinjske masti

3 kašike sitne slatke paprike

1 kašika sitne ljute paprike

3 dcl paradaza domaćeg ili svežeg ali treba da bude oljušten.

2 ~ 3 lovorovog lista

malo bibera u zrnu.

0,5 l vode

Priprema:

Vreme: Od namisli do prve kašike oko 60 minuta.

Prvo odrezati peraja sa bodljama i očistiti ribu od krljušti. Dobro je oprati, izvaditi škrge, drob. Iseći štuku na komade, u potkovicu oko 2 cm. Posoliti ribu. U kotlić staviti mast, i sitno isečenu slaninu i kada se malo propeče staviti sutno iseckan luk. I njega malo dinstati, da bude“staklast“ pa dodati ribu. Naliti sa malo vode i kuvati na slaboj vatri. Dodati lovor i biber u zrnu. Kada provri posle jedno 15 min dodati sok od paradajza, sitnu papriku slatku i ljutu i dve tri ljute papričice u komadu (za one koji vole ljuto). Povremeno, snažno zavrteti kotlić, da ne zagori, nikako mešati varjačom. Kotlić treba da vri oko 20 ~ 25 minuta i gotovo. Služi se sa domaćim kuvanim testom normalno uz dobro vino ili hladne špricere.

Pa, bilo Vam prijatno.

Ispričaću Vam i jednu anegdotu sa takmičenja u kuvanju kotlića. Čuo sam je na Kamenjaru u čardi. Jedan deda je uvek pobedjivao sa svojom čorbom. Nije zato što je kuvao najbolje, već zato što su ostale bile loše, i to gorke. I šta je na kraju bilo. Deda je svojom kašikom probao kotliće svih učesnika, samo što je na donji spoljni deo kašike stavio kap žuči i ogorčio svaki probani kotlić i normalno eliminisao potencijalne rivale. Šta je posle bilo sa njim kada su ga otkrili ~ neznam. Ali je vrlo poučno.

Sa poštovanjem M.Šandin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *