Razlog više da krenete u teretanu

Međutim, nova studija pokazuje da vežbe sa tegovima i to u trajanju od svega 20 minuta mogu popraviti dugoročno pamćenje i to za oko 10 procenata.

“Naša studija pokazuje da ljudi ne moraju provoditi sate u teretani, kako bi poboljšali funkcionisanje mozga”, kaže vođa studije Lisa Vajnberg, apsolvent Tehnološkog univerziteta u Džordžiji.

Za potrebe studije, istraživači su ispitali 46 zdravih odraslih osoba koje su imale zadatak da zapampte seriju od 90 fotografija.

Polovina grupe je potom radila vežbe za noge (50 ponavljanja) dok je druga sedela. Istraživči su zatim uzeli uzorke pljuvačke od svih ispitanika.

Dva dana kasnije isti ispitanici ponovo su gledali serije, ovog puta od 180 fotografija, među kojima su bile i one koje su im ranije prikazane. Imali su zadatak da se sete koje fotografije su videli ranije, a koje su nove.

Osobe koje su vežbale setile su se oko 60 odsto fotografija koje su ranije videli, dok su ostali mogli da upamte svega 50 odsto.

Ranija istraživanja sprovedena nad starijim muškarcima i ženama (od 50 do 85 godina) pokazala su da kratke vežbe popravljaju pamćenje zbog otpuštanja hormona stresa norepinefrina.

Naučnici odavno znaju da je taj hormon veoma važan za pamćenje, a nova studija je pokazala i da je bio zastupljen u većoj meri u uzorcima pljuvačke osoba koje su vežbale.

Studija je objavljena u onlajn izdanju žurnala “Acta Psychologica”.