Razlog više da jedete sirovu hranu

Tu se naravno podrazumevaju namirnice poput voća, povrća, orašastih plodova i semenki. Onoga trenutka kada ove namirnice postanu osnova vaše ishrane lakše ćete gubiti kilograme, imaćete više energije i bolje ćete se osećati jer je sirova hrana bogata enzimima, vitaminima i mineralima.

Sirova hrana pored toga što će vam pomoći da smršate, sačuvate svoje zdravlje i ojačate imunitet, uštedeće vam vreme kad je u pitanju priprema hrane. Evo zašto bi češće trebalo da jedete namirnice u sirovom, ne u kuvanom obliku.

Ne preporučujemo vam da se u potpunosti prebacite na sirovu ishranu već da u vašim svakodnevnim obrocima malo više budu zastupljene sirove i sveže namirnice.

Saveti kako da konzumirate više sirovih namirnica

Tokom dana obavezno imajte najmanje jedan voćni obrok. Pojedite jabuku, krušku, narandžu mandarinu ili napravite smoothie od svežeg voća.

Neka vam se užina sastoji od uglavnom sirovog povrća, umesto kupovnih grickalica koje su veoma nezdrave nasecite šargarepu, stabljiku celera, svežu papriku i poslužite uz neki umak. Uz svaki glavni obrok obavezno poslužite svežu zelenu ili salatu od kupusa.

Dnevno jedite jednu ili dve pune šake orašastih plodova i semenki, pomešajte ih sa suvim voćem poput kajsija, brusnica, grožđica, a u tu mešavinu možete dodati i sirovu tamnu čokoladu ili kakao bobice.

Vašoj salati, sendviču, supama i čorbicama obavezno dodajte sveže klice graška ili suncokreta, a možete ih ubaciti i u jutarnji smoothie.

Jednom nedeljno odaberite jedan dana kada nećete kuvati apsolutno ništa i kada će se u vašem domu jesti isključivo sirova hrana. Budite kretaivni, osmislite ceo meni i uživajte u vašem zdravom sirovom danu.

Pesto od badema i bosiljka

Ovaj pesto možete poslužiti uz sirovo povrće i može biti sirovi dodatak kuvanoj testenini. Neka vam se uvek nađe jedna teglica u frižideru.

Potrebni sastojci:
  • 2 kašike listova bosiljka
  • 1 kašika nseckanog peršuna
  • 1 šolja badema
  • ½ šolje pinjola
  • 2 kašike soka od limuna
  • 1 čen belog luka
  • ¼ šolje mslinovog ulja

Sve sastojke stavite u blender, uključite i ostavite da se samelju u finu pastu. Ako mislite da je previše gusto dodajte još malo maslinovog ulja, začinite po želji i to je sva mudrost.

Izvor: http://lifepressmagazin.com/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *