Raspoloženje utiče na izgled kože

Depresija se povezuje s lošim tenom i kesicama ispod očiju, osmeh pozitivno deluje na boju i tonus kože, stres smanjuje elastičnost, a ljutnja uzrokuje bore. Raspoloženje i emocije utiču na izgled kože, a time i na način na koji vas drugi doživljavaju, istakla je dermatološkinja dr Doris Dej sa Univerziteta u Njujorku.

Smeh

Smeh pomaže u jačanju dotoka kiseonika i poboljšava protok krvi, a samim tim pozitivno utiče na boju i tonus kože. On smanjuju nivo hormona stresa, kortizola, a povećava nivo hormona sreće. To znači da ako nema stresa, nema ni bora od mrštenja i previše briga.

Stres

On je najveći neprijatelj mladolikog izgleda i može brže postarati nego same godine života. Razlog za to krije se u kortizolu, hormonu stresa koji utiče na krvne sudove i usporava proizvodnju kolagena zbog čega koža brže puca i stari. Nedostatak kolagena kožu čini manje elastičnom. Osim toga, dok smo pod stresom jedemo više nezdrave hrane i češće posežemo za gaziranim pićima i alkoholom koji mogu isušiti kožu. Upravo su zbog toga bore izraženije, a u kombinaciji s lošom negom, stres može podstaknuti i razvoj akni, napomenula je dr Dej.

Ljutnja

Ljutnja stvara bore, ali utiče i na brzinu kojom će se koža oporaviti i zaceliti. Mišići su zbog nje toliko napeti da nakon što se opuste, svejedno ostaju linije. Takođe, istraživanja su potvrdila da ljutnja usporava zaceljivanje rana za četiri puta zato što hormon stresa usporava proizvodnju kolagena, ključnog u oporavku.

Depresija

Stalno mrštenje koje prati depresiju utiče na kožu, a nemogućnost mrštenja smanjuje osjećaj tuge, utvrdila su istraživanja. Kod obolelih od depresije, koji su redovno primali injekcije botoksa u čelo, depresija se nakon šest nedelja smanjila za 47 odsto. To znači da mišići lica itekako utiču na raspoloženje. Depresija uzrokuje podočnjake i kesice ispod očiju, a nedostatak sna povezuje se i s lošim tenom. Takođe, hemikalije koje se povezuju s bolestima smanjuju sposobnost tela da zaleči upale.

Sram

Ovaj se osećaj vidi i na licu, jer neuropeptidi na njemu primaju signal od mozga zbog čega se koža crveni u situacijama neugode. Često crvenjenje može upućivati na hroničnu otečenost krvnih sudova. Sa crvenilom treba biti oprezan zato što se neretko zameni s crvenilom koje mogu uzrokovati visoke temperature i začinjena hrana.

Strah

Prva reakcija mozga na strah jeste da pripremi telo na odbranu pa stimuliše navalu adrenalina. Adrenalin tera srce da brže pumpa, ali sužava krvne sudove, pa upravo zbog toga izgledamo bledo kao da smo videli duha. Sužavanje krvnih sudova zapravo je odbrambena reakcija u slučaju povreda, kako ne bismo prebrzo iskrvarili. (Izvor: 24sata.hr)