Puževi kao štetočine

Puževi su dosadne štetočine, više iz razloga što su „nevidljive“. Naime oni se retko viđaju na delu jer izlaze noću, skrivaju se u korovu, travi, ispod kamenja, lišća kao i u mračnim i vlažnim mestima, često pod zemljom. Umeju da učine dosta štete pre nego uopšte saznamo da ih ima u našoj blizini, a brojno stanje im može biti zaprepašćujuće veliko.

Štete od puževa

Najštetnijim puževima se smatraju puževi iz grupe tzv . „golaća“, a ima ih u dosta varijateta. Brojno stanje im se može prilično uvećati tokom vlažnih dana. Mogu načiniti dosta štete kod okopavine, usled malog broja biljaka po jedinici površine. Malo lišće napadaju i pojedu delom ili potpuno, od ivice, dok kod velikog lišća ( blitva, spanać… ) izgrizaju velike uzdužne trake.

Za suzbijanje puževa kao štetočina postoji veliki broj hemijskih preparata, koje naravno nikako nemojte koristiti iz razloga sto takođe ima dosta prirodnih, organskih preparata i načina borbe protiv puževa. Ne samo što su prirodni načini borbe jeftiniji ( najčešće besplatni ), već je poenta u tome što oni neće hemijski zagaditi vašu zemlju, biljke i životinje.

Kontrola puževa pomoću živine

Ukoliko imate problem sa puževima u voćnjaku, uspešno ih možete suzbiti ako pustite živinu da istrebi puževe umesto vas. Za taj posao možete „angažovati“ kokoši, ali patke i guske bi bile najefikasnije.

 Kontrola puževa pomoću pomorandži

Puževe iz vaše bašte možete privući tako što ćete nakon ceđenja pomorandži, polovine isceđenog citrusa postaviti blizu ugroženih biljki i po krajevima bašte, ali tako da bar jedan kraj bude dostupan puževima da mogu da se popnu. Zatim treba sačekati mrak i kada se puževi skupe, potrebni ih je samo skupiti.

Kontrola puževa postavljanjem pivskih zamki

Ove zamke su dizajnirane da privuku puževe da upadnu u pivo gde će se udaviti. Jedna zamka je dovoljna za 15kvm. Jednostavno u plastične čaše sipajte pivo i postavite u zemlju. Kako bi se izbeglo davljenje korisnih buba u ovoj zamci, potrebno je da vrh čaše ne bude potpuno u ravni sa zemljom, već da se izdigne oko 1cm. Ako se očekuje kiša, potrebno je postaviti zaštitu, kako nebi ulazila voda u zamku, a ujedno da se ostavi prostor da može puž da uđe.

Kontrola puževa ručnim prikupljanjem

Puževe možete ručno prikupljati za vreme kiše, neposredno posle kiše, rano ujutru po rosi,ili noću uz pomoć lampe. Kako bi olakšali ovakav vid prikupljanja, takođe možete na pojedinim mestima u bašti pripremiti veštačko stanište za puževe i kada se nasele jednostavno ih pokupite. Komad plastične cevi, drveta, zgužvane novine natopljene u šećer bi mogle biti stanište za puževe.

Kontrola puževa pomoću ljuski od jaja, pepela ili piljevine

Ljuske od jaja je potrebno izmrviti i posutu po zemlji oko biljaka. Prema nekim iskustvima to će oterati puževe jer im je telo osetljivo i bili bi povređeni prilikom prelaska preko parčicća ljuski od jajeta, a pored toga ljuske su dobre i za samo zemljište. Takođe puževi neće moći da prelaze preko barijera od pepela ili piljevine, mana je jedino što ovakva barijera mora stalno da se obnavlja ( nakon kiše ili vetra ).

Kontrola puževa pomoću biljaka

Sađenjem pojedinih biljaka koje odbijaju puževe, sprečavamo ih da načine štetu u našoj bašti. Neke od biljaka koje odbijaju puževe su : pelin, komorac, anis i ruzmarin.

Kontrola puževa promenom okruženja

U zatvorenim prostorima, kao što su plastenici bitno je kontrolisati vlagu, pomoću ventilatora, kao i primenom navodnjavanja kap po kap, čime ce se vlaga direktno predavati biljci umesto da se širi po celoj površini zemljišta i tako stvori povoljne uslove za boravak puževa.

Kontrola puževa korišćenjem barijera

Puževe možete odvratiti od vaših biljaka postavljanjem raznih mehaničkih barijera – ograda.

Kontrola puževa korišćenjem bakarnih traka

Trake bakra najmanje širine od 5cm mogu se koristiti kao barijere za prolaz puževa. Bakar deluje elektrohemijski na puževe i odvraća ih od prelaska preko barijere. Trake je potrebno postaviti po suvom vremenu.