Protiv depresije tamnom čololadom

Stručnjaci s University Collegea London proveli su anketu u kojoj je sudelovalo više od 13 hiljada ljudi. Usredotočili su se na utvrđivanje odnosa između konzumiranja čokolade i pojave depresije. Da bi to učinili, volonterima su postavljena pitanja o količini i vrstama slatkiša koje jedu i njihovom emocionalnom stanju. Naučnici su uzeli u obzir i činioce kao što su razina telesne aktivnosti i prisutnost loših navika, posebno pušenja.

Rezultati istraživanja

Rezultati su pokazali da su ljubitelji tamne čokolade znatno manje skloni depresiji nego oni koji je uopće ne jedu. Ispitanici koji su dva dana konzumirali tamnu, gorku čokoladu, imali su 70 posto manje znakova te bolesti. Osim toga, kod četvrtine sudionika ankete koji su redovito jeli 104 do 454 g toga slatkiša, verojatnost razvoja depresije smanjila se za 58 posto u usporedbi s onima koji nisu uključili čokoladu u svoju prehranu. Naučnici naglašavaju da takav učinak ima samo čokolada s visokim udelom kakaa.

Postoji niz mehanizama kojima čokolada može sprečiti pojavu depresije ili umanjiti njene simptome, napominju istraživači. Kažu da je tajna u tome što gorka čokolada sadrži posebne sastojke koji imaju određeni uticaj na ljudsku psihu.

Šta sadrži

„Čokolada sadrži brojne psihoaktivne materije, uključujući one slične anandamidu, neurotransmiteru koji blokira osećaj boli, te nekoliko endogenih biogenih amina, koji uključuju feniletilamin, spoj koji ima važnu ulogu u regulaciji raspoloženja“, zaključuju naučnici.

Šta više, tamna čokolada bogata je antioksidansima koji smanjuju upale u telu, a čija je prisutnost, prema stručnjacima, također izravno povezana s pojavom stresa i mučnine.

Ranije su poljski znanstvenici otkrili da tamna čokolada, bogat izvor magnezijuma, cinka i drugih važnih elemenata u tragovima, i crno vino, izvor korisnoga antioksidansa  resveratrola, imaju blagotvoran uticaj na zdravlje ljudi.

Upotreba

Upotreba proizvoda s protiv upalnim svojstvima, kako kažu stručnjaci, smanjuje verovatnoću prerane smrti za 18 posto, a njihovo uključivanje u svakodnevnu ishranu smanjuje rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti za 20 posto, a od raka za 13 posto. Izvor: index.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *