Prolećno osveženje doma

Ukoliko ste do sada oklevali s preuređenjem doma, vreme je da to sada učinite! Pozitivna energija, koju proleće donosi, nosi mnoštvo novih ideja, inspirisanih događajima, bojama i materijalima, koji nas okružuju u ovom posebnom godišnjem dobu. Brze i efikasne promene osvežavaju dom, čine ga izazovnim i atraktivnim. Najjednostavnije i najefektnije promene ćete osetiti uvođenjem kolorita u prostor. Inspiraciju nađite u paleti prolećnih boja iz prirode: žutoj, nežno plavoj, ljubičastoj, nijansama zelene, ružičastoj, itd. Pastelne boje idealno prenose prolećne ugođaje u prostor i stvaraju svežu atmosferu prožetu dinamičnošću, koja snažno ocrtava prolećne transformacije.

Naglašavanje kolorita jednostavno se postiže bojenjem zidova u željenu boju, a efekti su ponekad još snažniji bojenjem samo određenog zida u prostoru. U tom slučaju odaberite zid koji je naglašen i izložen pogledu. Ukoliko bojite samo jednu površinu, možete se odlučiti za intenzivniju nijansu nego u slučaju kada bojite sve zidove. Nijansu boje prilagodite postojećem nameštaju i količini prirodnog svetla, kako prostor ne bi postao zagušen ili zamračen. Prostor ćete jednostavno osvežiti uvođenjem dekorativnih tkanina u obliku stoljnjaka, salveta, prostirki, novih presvlaka za stolice i sl. Jednobojne tkanine pastelnih tonova dobro će se uklopiti u postojeći ambijent, jer ne opterećuju prostor naglašenim koloritom ili uzorcima. Elegantno i nenametljivo, ali sa snažnim osećajem novog prolećnog ugođaja, ovakve tkanine osvežavaju postojeći ambijent.

Prolećne boje u enterijeru možete naglasiti i uvođenjem novih komada nameštaja, poput atraktivnih fotelja ili ležaljki, čiji dizajn i boje pridonose stvaranju dinamičnih doživljaja. Udobnost odabranih elemenata treba biti imperativ, a odabir razigranih boja način osveženja postojećeg prostora. Kako bi ugođaj bio kompletniji, oslobodite prozore i dozvolite sunčevoj svetlosti da što kvalitetnije ispuni prostor. Brzo i efikasno osveženje postiže se oslikavanjem zidova, postavljanjem tapeta s prigodnim uzorcima, postavljanjem ukrasnih zidnih nalepnica ili postavljanjem dekorativnog stakla s cvetnim motivima. Na ovakav način, svaka prostorija – od kupatila do kuhinje, može postati prolećna enterijerska priča, prilagođena vašem doživljaju ovog godišnjeg doba.

Pod, kao sastavni deo enterijera, uvelike definiše atmosferu u prostoru. Odabirom tepiha u vedrim prolećnim bojama ili prikladnim cvetnim motivima, kreiraćete novu atmosferu u prostoru. Detalje prilagodite bojama tepiha kako biste zadržali zadanu kolorističku temu i naglasili sklad. Proleće u spavaćoj sobi najbolje ćete osetiti odabirom posteljine, koja će ga primereno oslikati bojama i uzorcima tkanine. Dekorativnim tkaninama u obliku zavesa i zastora, unećete željeno osveženje i u ostale prostore doma. Odaberite prozračne tkanine nežnih boja kako bi maksimalno propuštale sunčevu svetlost u prostor.

Ukoliko zaista želite da osetite dah proleća u svom domu, a niste spremni ni za kakve posebne zahvate, učinite ono najjednostavnije – unesite prirodu u svoj dom. Prolećno cveće ili razlistale grane u vazi, u potpunosti će osvežiti prostor. Ugođaj začinite mirisnim svećama, dekorativnim lampama i ostalim detaljima. Proleće stiže, donosi novu energiju i ideje. Uživajte u prolećnoj atmosferi svog doma, kako biste se i sami osvežili i bili spremni za nove poslovne i privatne izazove! (Izvor: interijernet.hr)