Prolećno čišćenje kuhinje: Koje namirnice morate odmah da bacite

Ako pravite veliko prolećno čišćenje kuće, ne zaboravite na kuhinju! Ali, ne ograničavajte se samo na čišćenje prljavštine, već Izbacite sve ono nezdravo iz frižidera i ormarića. Sve namirnice pune soli, šećera i masti neka lete napolje.

Umesto da kupujete musli, napravite ga sami kombinujući različite žitarice.

1) KUPOVNI MUSLI

Većina kupovnih muslija su puna glutena i sadrže šećer ili sirupe, a ništa od toga vam neće doneti zdrav početak dana. Proverite na pakovanju sastojke i izbegavajte one koje sadrže dodatke šećera i emulgatore.

2) BURGERI OD SOJE

Većina vegetarijanskih burgera koji postoje na tržištu su napravljeni od procesuirane verzije soje, što znači da mogu biti genetski modifikovani i vrlo alergeni.

 3) KUS KUS

Iako se kus kus smatra zdravim, jer nema masti, zasićene masnoće ni šećera, ova namirnica nema ništa više da ponudi kada su u pitanju nutrijenti. Bolje se opredelite za kinou, koja je puna proteina.

 4) GOTOV DRESING ZA SALATU

Većina ovih dresinga su puni šećera, soli i veštačkih sastojaka koji nisu vredni dodatnih kalorija. Osim toga, dresing je vrlo lako da napravite sami, potrebni su vam samo: maslinovo ulje, limun, so, biber i sirće po izboru.

Napravite sami svoj dresing za salatu, a zaobiđite onaj kupovni.

5) „DIJETALNE“ NAMIRNICE

Sve što je veštački bi trebalo da leti iz vaše kuhinje. To znači da sve ono na čemu piše „dijetalno“, „nemasno“, „sa redukovanim šećerom“, „sa manje kalorija“, obično znači da su zamenjene nečim još gorim, kao što su trans masti. Ako ne prepoznajete neki sastojak na pakovanju nekog proizvoda, onda ga odmah bacite.

 6) MLEČNI PROIZVODI SA DODATKOM ŠEĆERA

Iako su nemasni mlečni proizvodi dobri za one koji žele da smršaju, masnoća u jogurtu i mleku je odlična za asimilaciju vitamina D, koji pomaže u formiranju zdravih kostiju. Ali, pripazite na veštačke sastojke u određenim vrstama jogurta i mleka, kao i na dodatak šećera u njima. (Izvor: blic.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *