Proja sa blitvom

Kulinarke znaju kako.

Sastojci:

  • jaja 4 kom
  • kukuruzno brašno 1 čaša
  • pšenično brašno 1 čaša
  • mleko1 čaša
  • ulje      1 čaša
  • prašak za pecivo 1/2 kašič.
  • so 1 kašič.
  • sir oko 100 g
  • blitva 1 vezica

Uputstvo za pripremu:

Blitvu operite, odstranite debele žilice pa je isecite na krupnije. Umutite belanca čvrsto, kao za patišpanj, dodajte žumanca i još malo mutite dok smesa ne postane penasta. Zatim dodajte redom ostale sastojke, na kraju dodajte blitvu i izmrvljen sir i špatulom lagano promešajte.

Kalup za pečenje namastite i posipite malo brašna pa izručite smesu. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 st. oko pola sata, ili dok fino ne porumeni odozgo.

Napomena:

Proju možete spremiti i bez blitve, samo sa sirom, a možete dodati i nešto suhomesnato, sitno iseckano. Najlepša je sa starim, tvrdim sirom jer se on ne rastopi i ostanu celi komadići, koji se i vide, a i osećaju dok se jede. Poslužite je toplu, uz kiselo mleko, jogurt, može i ajvar ili ljutenicu, po vašoj želji. (Izvor: blic.rs)