Prirodni materijali

Prirodna vlakna biljnog i životinjskog porekla već se stotinama godina koriste u izradi odeće. Iako su u 20. veku na scenu stupile i tkanine načinjene od veštačkih vlakana – poliamida, poliestera i poliakrila, koje se lako održavaju i dostupne su po nižim cenama, tkanine od prirodnih vlakana zadržale su status zahvaljujući upravo svojoj nezamenjivoj udobnosti i pozitivnom utjicaju na zdravlje.

Pamuk:

veoma udoban, dobro obezbeđuje toplotu i upija vlagu. Da biste proverili kvalitet odeće od pamuka, rastegnite je i uperite prema svetlu. Tkanina bi trebalo svuda da bude jednaka, bez zadebljanja ili čvorova; ako je debljina materijala nejednaka, taj odevni predmet neće dugo trajati. Nevolja sa pamukom je što se gužva i skuplja nakon pranja; to se može popraviti malim dodatkom likre. Viskoza, koja se takođe često dodaje pamuku, ubrzava upijanje vlage, a ne dovodi ni do nastanka statičkog elektriciteta.

Svila:

meka i veoma nežna. Takođe je i lagana, pa je leti veoma prijatna za nošenje. Kao i drugi veoma glatki materijali, i svila se nekad lepi za telo. Odeća od svile je nezgodna za održavanje; najlakše je da je date na hemijsko čišćenje. Ako je perete u „kućnoj varijanti“, tkanina se može oštetiti, jer se svila sastoji od belančevinastih vlakana, a mnogi praškovi sadrže dodatke za otklanjanje fleka belančevinastog porekla. Ukoliko ipak kod kuće perete svilu, nemojte je cediti (i bez toga se mnogo gužva), nego je samo protresite i ostavite da se suši. Svila se pegla s naličja i ne treba je kvasiti jer od vode mogu da ostanu fleke.
Vuna: njena najveća prednost je što odlično greje. Pored toga, sporo se prlja i vrlo malo gužva. Vuni se često dodaje sintetika; međutim, ako procenat sintetike pređe 50%, lako dolazi do toga da se takva odeća sija, a može i da se „ućeba“. Odeća od vune lako se razvuče nakon pranja, i zato je najbolje da je perete ručno (duže će vam trajati) i sušite horizontalno, sa frotirom ispod. Ako vam se vunena odeća izgužva, ne morate da je peglate; dovoljno je da je pokvasite vodom i okačite neko vreme, ili je samo okačite u vlažnoj prostoriji.

Lan:

ne iritira kožu i dokazano povećava imunitet. Nošenje lanenog veša ubrzava zarastanje dekubitisnih rana i otklanja mnoge oblike kožnog ekcema. Na vrućini, lan je čak i bolji od pamuka, jer poseduje bolju toplotnu provodljivost i poroznost, što olakšava cirkulaciju vazduha. Gusta lanena odeća odbija skoro ceo spektar UV zračenja, a lanene zavese smanjuju nivo statičkog elektriciteta u prostoriji. Lan je jednostavan za pranje i dugo traje; međutim, brzo se gužva, skuplja se posle pranja, a stopostotni lan teško se pegla. Zato se lan često kombinuje sa raznim drugim materijalima.
Neki delovi odeće, modni detalji ili navike vezane za stil oblačenja ostavljaju dugoročne tragove, na vama je da odlučite da li ćete živeti u skladu sa prirodom i na taj način pomoć sebi i svom organizmu il ćete živeti u skladu sa modnim trendovima.