Prirodna riznica nutrijenata – Ananas

Ananas je poznat kao voće koje pomaže kod mršavljenja i uklanjanja celulita, ali takođe štiti srce i krvne sudve.

Budući da sadrži izuzetno velike količine enzima bromelaina, smatra se jednim od najzdravijih prirodnih lekova.

Bromelain ima mnoga pozitivna svojstva po zdravlje: smanjuje otoke, deluje protivupalno, razgrađuje belančevine, razređuje krv i smanjuje gustinu sluzi što je važno kod onih koji imaju astmu i hronični bronhitis. U kombinaciji sa drugim enzimima može da utiče na ublažavanje simptome infekcija urinarnog trakta.

Bromelain je odličan protiv štetnih bakterija u crevima, a dobar je i za pročišćavanje organizma. S obzirom da bromelain prodire kroz kožu, sok od ananasa se može koristiti i za spoljnu upotrebu: uklanjanje starosnih pega. Sportisti ga često koriste kod sportskih povreda, odnosno istegnuća i bolnih mišića.

Nutricionisti, zbog svega navedenog, ananas smatraju idealnom hranom za ljude sa aterosklerozom i artritisom.

Ovo tropsko voće stimuliše creva i bubrege i tako podstiče uklanjanje viška tečnosti iz tela. Pozitivno deluje i na celulit te njegovo smanjenje.

Celulit je posledica slabe cirkulacije krvi. Kapilari, koji su oslabljni zbog slabe cirkulacije, počinju da propuštaju tečnost u prostore između masnih ćelija.

Masno tkivo počinje da se povećava i postaje teže. U koži nastaju džepovi koji apsorbuju velike količine vode. Kada tečnost, vremenom, stagnira, čvorići postaju čvršći, a na koži pstaju vidljive kvržice.

IZVOR: RADIOSARAJEVO.BA