Preskakanje vijače – najbolja vežba za mršavljenje

Iako se čini da kao deca nismo znali mnogo toga, bar su nam igre bile pametne. Jedna od njih je preskakanje vijače, za koje se tvrdi da je jedna od najboljih vežbi za mršavljenje. Nije tu reč samo o dečijoj igri ili nečemu što ste morali obaviti na času fizičkog vaspitanja. Preskakanje vijače je fenomenalna vežba za mršavljenje i oblikovanje tela. Mnoštvo je ideja kako se možete zabavaljati i istopiti kilograme družeći se samo sa jednim običnim užetom.

Zašto je dobro?

Da odmah kažemo da nije preporučljivo za one koji su preteški, jer oni prvo moraju da promenom načina ishrane i života postepeno smanje kilažu, pa da lagano prelaze na vežbe i to one laganije. Ipak, bolje je od trčanja, jer je sigurnije za zglobove i kolena. Sa njim jačate i ruke i ramena, ali i stomak i srce. Celo telo je u pokretu, a postoji mnoštvo zabavnih načina da u potpunosti iskoristite uže za sagorevanje kalorija. Uz to, ovo je jedna od najjeftinijih vežbi. Ipak, preskakanje užeta nije tako lako kako vam možda zvuči. Svakako je efektivno, ali i poprilično naporno. Kada pokušavate prvi put moguće je da ćete se umoriti već nakon par minuta. Takođe, frustrirajuće može biti ako zapinjete i ne ide vam dobro odmah na početku. Ali, ne odustajte odmah. Zacrtajte sebi cilj da u prvih nekoliko dana ostvarite zadatak – da preskačete uže 30 sekundi bez prestanka.

Kako se to radi?

Dok ne uzmete uže u ruke mislite da tu nema ništa teško. Ali, zapetljati se možete za čas. Postoji više načina da preskačete uže, od običnog do ukrštenog. Glavna greška koju svi rade je savijanje kolena. Mnogi misle kako je tako lakše, ali je pogrešno, manje efektivno i nećete dobro uhvatiti ritam. Kada preskačete vijaču najbolje je da su vam noge blago razdvojene i istovremeno sa obe noge preskačete uže. Najbolje je da prvo dobro savladate ovu vežbu, pre nego što pređete na druge kombinacije. Ovo je vežba na kojoj treba raditi, ali kada je savladate pred vama je samo period uspeha. (izvor: lifepress)