Predstavljamo  vam bob

Bob je veoma specifično povrće, povrće za koje se čak vezuju i neke istorijske priče. Mi vam danas otkrivamo zašto bi trebalo da ga jedete u što većim količinama.

Mi smatramo da boba nikako ne treba da se plašite već da ga zbog njegovih mnobrojnih lekovitih svojstava što češće koristite i stavite u službu zdravlja.

Folati

Folati su supstance koji učestvuju u biohemijskom procesu stvaranja genetskog materijala, gradi ćelije i metaboliše amino kiseline. Od velike je važnosti za razvoj novih ćelija koje pomažu pri sprečavanju urođenih mana mozga i kičmene moždine ukoliko se uzima pre i u prvom stadijumu trudnoće.. Folati su neophodni za bolju proizvodnju crvenih krvnih zrnaca za prevenciju anemije. Smo jedna šolja boba sadrži neverovatnih 44 odsto od ukupnog preporučenog dnevnog unosa folata.

Gvožđe

Gvožđe je sastojak većine mahunarki i pasulja, asamo jedna šolja boa sadrži 3 miligrama gvožđa što je 32 odsto od preporučene dnevne doze za muškarce i 14 odsto za žene. Već sigurno znate da je gvožđe od velike važnosti za prenošenje kiseonika kroz telo. Gvožđe podržava imuni sistem jer funkcioniše kao antioksidant štiteći bela krvna zrnca odgovorna za uništavanje bakterija.

Cink

Enzimi su proteinikoji aktiviraju i ubrzavaju hemijske procese unutar tela. Gotovo 100 enzima ovisi cinku da bi ispunili u potpunosti svoju dužnost. Manjak cinka utiče na imunitet i smanjenje belih krvnih zrnaca. Jedna šolja boba obezbeđuje vam 15 odsto preporučene dnevne doze za muškarce i 21 odsto za žene.

Saveti za pripremu

Mladi bob bi trebalo da je dovoljno mekan da se jede sirov i bez skidanja kožice, dok se kod starijeg boba, kožica sa zrna mora skidati. Kožicu ćete najjednostavnije skinuti ako bob kratko blanširate u slanoj vodi, zatim ga potpoite u hladnu vodu pa će kožica skoro sama spasti. Od njegamožete pripremati čorbice, supe, salate. Takođe možete njime zameniti leblebiju pri priprei humusa. Napravite savršenu salatu od boba, smeđe riže, maslinovog ulja i začina među kojima obavezno neka vam se nađe kajenska paprika koja će se savršeno slagati sa bobom.

Mere opreza

Oni koji boluju od Parkinsonove bolesti bi trebalo da se posavetuju sa svojim lekarom pre nego odluče da konzumiraju bob, jer on sadži supstancu koja se u oragnizmu pretvara u neurotransmiter dopamin. Dopamin se inače koristi u lečenju ove bolesti, ali unošenjem dopamina putem te supstance (levodopa) može imati i dobar i loš učinak. Izvor:  http://lifepressmagazin.com/