Naslovna » Abeceda Ishrane » Darovi Prirode » Prednosti soka od jabuke
Abeceda Ishrane Darovi Prirode

Prednosti soka od jabuke

Iako jabukama ne može da se izleči nijedna bolest, njihovim svakodnevnim konzumiranjem možete da sprečite pojavu mnogih zdravstvenih problema.

Jabuka koju nazivaju i kraljicom voća, prava je mala riznica sastojaka koji pozitivno utiču na naš organizam, dijetalnih vlakana, vitamina C, A, E, B1, B2, B6, beta-karotena, minerala, kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma i gvožđa, prenose „Večernje novosti“.

Zahvaljujući velikom procentu ugljenih hidrata, posebno fruktozi i glukozi, jabuka snabdeva organizam energijom, sprečava umor i gubitak koncentracije.

Pošto nema masnoća a sadrži i do 90 odsto vode, jabuka uspešno gasi žeđ i osvežava nakon napornog treninga. U njoj se krije i serotonin, pa je u podizanju našeg raspoloženja uspešnija čak i od pločice čokolade.

Ukoliko volite sok od jabuke, pravite ga sa korom zato što se u njoj nalazi vitamin A. Sok od jabuke sa šećerom može da dovede do gojenja i poveća rizik od dobijanja dijabetesa, pa je poželjno da se pije čisti sok. Zajedno sa mlekom i medom, odličan je za nervni sistem jer smiruje i uspavljuje.

Takođe, sok od jabuke značajno smanjuje rizik od dobijanja srčanih bolesti, nivo lošeg holesterola, rizik od pojave astme i bolesti bubrega i jetre, zahvaljujući kalijumu podstiče izlučivanje suvišne tečnosti iz organizma zbog čega je odličan za mršavljenje.

Odličan je i za osobe koje boluju od artritisa i reumatizma, poboljšava funkcionisanje i zdravlje creva sprečavajući pojavu zatvora, poboljšava varenje i eliminiše štetne materije iz organizma, a sadrži i antioksidanse koji mogu da spreče pojavu raka. (NOVOSTI.RS)