Prednosti soka od jabuke

Iako jabukama ne može da se izleči nijedna bolest, njihovim svakodnevnim konzumiranjem možete da sprečite pojavu mnogih zdravstvenih problema.

Jabuka koju nazivaju i kraljicom voća, prava je mala riznica sastojaka koji pozitivno utiču na naš organizam, dijetalnih vlakana, vitamina C, A, E, B1, B2, B6, beta-karotena, minerala, kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma i gvožđa, prenose „Večernje novosti“.

Zahvaljujući velikom procentu ugljenih hidrata, posebno fruktozi i glukozi, jabuka snabdeva organizam energijom, sprečava umor i gubitak koncentracije.

Pošto nema masnoća a sadrži i do 90 odsto vode, jabuka uspešno gasi žeđ i osvežava nakon napornog treninga. U njoj se krije i serotonin, pa je u podizanju našeg raspoloženja uspešnija čak i od pločice čokolade.

Ukoliko volite sok od jabuke, pravite ga sa korom zato što se u njoj nalazi vitamin A. Sok od jabuke sa šećerom može da dovede do gojenja i poveća rizik od dobijanja dijabetesa, pa je poželjno da se pije čisti sok. Zajedno sa mlekom i medom, odličan je za nervni sistem jer smiruje i uspavljuje.

Takođe, sok od jabuke značajno smanjuje rizik od dobijanja srčanih bolesti, nivo lošeg holesterola, rizik od pojave astme i bolesti bubrega i jetre, zahvaljujući kalijumu podstiče izlučivanje suvišne tečnosti iz organizma zbog čega je odličan za mršavljenje.

Odličan je i za osobe koje boluju od artritisa i reumatizma, poboljšava funkcionisanje i zdravlje creva sprečavajući pojavu zatvora, poboljšava varenje i eliminiše štetne materije iz organizma, a sadrži i antioksidanse koji mogu da spreče pojavu raka. (NOVOSTI.RS)