Prednosti heljdinog hleba

Neka istraživanja ukazuju da je redovna konzumacija belog hleba i peciva loša po zdravlje. I sama pšenica je postala problematična, zbog rastućih problema sa glutenom. Odlična alternativa, pogotovo za zimu je – heljdin hleb.

Evo nekih od prednosti koje donosi konzumacija heljdinog hleba.

Potpuni izvor proteina. Jedna šolja heljdinog integralnog brašna daje nam čak 30% preporučenog dnevnog unosa proteina. Šta više, to su visokokvalitetni proteini, pošto heljda, za razliku od većine žitarica, sadrži svih osam esencijalnih aminokiselina. Heljda je jedan od retkih kompletnih izvora proteina među biljkama, što je čini odličnom za vegetarijance i vegane.

Bogata biljnim vlaknima. Jedna šolja heljdinog brašna sadrži gotovo polovinu preporučene doze biljnih vlakana. Većina tih biljnih vlakana je nerastvorljiva, dakle prolazi kroz creva pomažući njihovo pražnjenje. Ali, heljda sadrži i rastvorljiva biljna vlakna koja doprinose održavanju normalnog nivoa šećera i holesterola u krvi. Zbog toga heljdin hleb ima manji glikemijski indeks od pšeničnog. Konzumacija heljdinog hleba pomoći će održavanju normalne telesne težine i uklanjanju konstipacije.

Bogata hranljivim materijama. Heljdin hleb sadrži značajnu količinu minerala kao što su gvožđe, fosfor, kalijum, cink, bakar i mangan. Posebno je dobro što šolja heljdinog brašna sadrži 75% preporučenog dnevnog unosa magnezijuma – a to je jedan od mikroelemenata koji najviše fali ljudima koji se hrane standardnom zapadnom ishranom.

Sadrži veliku količinu flavonoida. Heljdino brašno je značajan izvor flavonoida. To su biljni antioksidansi koji pomažu borbi protiv hroničnih bolesti i usporavanju procesa starenja. Jedan od najznačajnijih flavonoida u heljdi je rutin. Rutin doprinosi sprečavanju nastnka krvnih ugrušaka i tako nas čuva od srčanih oboljenja. U organizmu, rutin se razlaže na kvercetin I rutinozu, a oba ta jedinjenje doprinose zdravlju kardiovaskularnog sistema.

Ne sadrži gluten. Heljda ne sadrži gluten, pa je zato heljdin hleb odličan za one koji izbegavaju gluten, iz bilo kojih razloga.

Greje telo. Heljda je žitarica koja se gaji i konzumira uglavnom u hladnim krajevima, a makrobiotičari kažu da je pogodna posebno za zimsku ishranu, jer greje telo. (Izvor: zdravahrana.com)