Naslovna » Blogovi » Domaće je najbolje » Prebranac pasulj
Blogovi Domaće je najbolje Glavna klopa Riba i Plodovi mora Ukusni Zalogaji

Prebranac pasulj

Evo još jednog recepta iz  jednog starog  Srpskog kuvara. Citiraću ga rečima i merama koje su se koristile u to vreme uz objašnjenje na kraju.

Srpski kuvar

Sačinjen trudom jeromonaha  Jeroteja Draganovića kuvara u manastiru Krušedolu. Izdato u Novom Sadu 1855 god.

U lonac prestavi lepa tačkanca, i prestavi k vatri da se kuva. Kako počne vriti i kožu svoju nabirati, ocedi odmah njegovu čorbu. i dodaj friške vode rečne ili izvorske. Od korenja iseci positno: peršuna, celera, paškanata  i dosta crna luka na debele kriške. Potom red pasulja, red luka, red korenja, soli, bibera u zrnu i šafrana i zejtina, tako sve redom dokle se ne smesti, onda da se lagano kuva, i onda je gotovo, i podaj na trpezu.

Rečnik:

  • Upitosana   =    Upihtijana
  • Šerpenja    =     Šerpa, široka metalna posuda za kuvanje ( to je za ovu burgerhotdog generaciju)
  • Najgevirc  =     Najgvirc,(nem.Neugewurz) vrsta začina  piment.
  • Lorber      =      Lovor, vrsta začina
  • Čubar       =      Vrsta začina
  • Lot.          =      17,5 gr. stara mera
  • Morunja   =      Vrsta rečne ribe
  • Šafran      =      Vrsta začina
  • Tačkanac =      Beli pasulj koji je sadjen na tačke.

Interesantno je i ako Vas ovo bude zanimalo biće još. Prijatno Vam bilo.