Naslovna » Bio Bašta » Praktični saveti za najlepši cvetni kutak
Bio Bašta Cvetni Vrt

Praktični saveti za najlepši cvetni kutak

Verovali ili ne, hrana iz vaše kuhinje prija i vašem cveću.

Mnoge namirnice te ostaci od kuvanja i jela pogoduju lepoti rezanog cveća te sobnih i balkonskih lončanica.

Rezano cveće voli limunadu pa će u vazi ostati sveže i desetak dana duže ako u vodu istisnute sok od pola limuna ili umutite vitamin C u prahu.

Isto ćete postići i ako vodi dodate aspirin, odnosno dve kašike jabučnog sirćeta i 2 kašike šećera.

Ono će duže ostati svežije ako ga pre stavljanja u vazu malo podrežete ispod tekuće vode. Ruže (i ostalo cveće) kojima su se obesili cvetovi jer ih niste odmah stavili u vazu, ponovo će se uspraviti i oživeti ako njihove stabljike nakratko držite u vrućoj vodi.

No, kako rezano cveće baš ne voli voće, pokraj vaze nikad nemojte držati zdelu s voćem jer će ono pre uvenuti.

Nadalje, voda u kojoj držite cveće neće se usmrdeti ako u nju stavite komadić drvenog uglja za roštilj. Sobne i balkonske biljke možete zalevati i talogom od kafe te vodom u kojoj se kuvao krompir, ali i jaja.

Jednako tako vodi za zalevanje možete dodati i ljuske jaja i pustiti ih da odstoje preko noći, ali i sveži ili suvi kvasac.

Lončanice

Lončanice, ali i vrtno cveće, bolje će uspevati obložite li zemlju oko njih korama od banana koje su također učinkovito gnojivo.

Ako želite da vaša paprat bude posebno lepa i bujna, vodi za zalivanje jednom nedeljno dodajte malo mleka.

Za razliku od rezanog cveća, lončanice vole jabuke pa su komadići jabuke utisnuti u zemlju idealno gnojivo koje posebno potiče cvetanje. Hranom se možete boriti i protiv biljnih nametnika, pa za preventivu u zemlju utisnite čehno belog luka.

U slučaju da ste zakasnili, biljnih uši i paukova se rešite tako da lončanice tri puta nedeljno štrcate “pripravkom od luka” – u hladnu vodu stavite sitno naseckani luk i pustite da odstoji jedan dan, procedite i prelijte u bočicu s raspršivačem ili pak to učinite vodom u kojoj su se kuvale lupine od luka. izvor: RadioSarajevo