Povrćem protiv suvišnih kilograma

U sezoni izvanredne ponude raznog povrća mogu da se prave jednostavna i ukusna dijetalna jela, koja će na lakši način doprineti postizanju željene linije. Uz ponudu pet najatraktivnijih namirnica bogatih biljnim vlaknima, francuski nutricionisti ističu da povrće treba samo obariti i preliti maslinovim uljem.

Spanać

Spanać sadrži četiri važna antioksidansa – vitamine C i E, kao i minerale selen i cink. Tu su i četiri miligrama beta-karotena, inače preporučena dnevna doza, kalijum i linoleinska kiselina, neophodna za pravilno funkcionisanje imunološkog sistema. Zbog svega navedenog treba jesti sirov spanać, da bi se iskoristili svi dragoceni antioksidansi.

Tikvice

Tikvice su zbog izuzetnog obilja vode i kalijuma fantastičan čistač toksina u organizmu. Važan su i izvor vitamina B9, koji učestvuje u sintezi belančevina i gvožđa. Sadrže i rastvorljiva biljna vlakna, zbog čega se lako vare i usporavaju apsorbovanje masti. Za njih je važno da se ne čuvaju duže od 48 sati u frižideru, jer posle toga gube sve dragocene sastojke.

Boranija

Boranija je riznica minerala kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, selena, cinka, fluora. Vrlo brzo dovodi do stanja sitosti, jer sadrži dosta biljnih vlakana, glicida i belančevina. Obiluje beta-karotenom i vitaminima C, E i B6. Da bi se sačuvali svi vitamini, kalcijum i kalijum, treba je što kraće bariti.

Brokoli

Brokoli sadrže istu količinu vitamina C kao pomorandža. Imaju mnogo i vitamina E, koji je antioksidans, sumpora, koji štiti od infekcija, kalcijuma, koji učvršćuje kosti, ali i gvožđa i kalijuma. Zbog uravnoteženog sadržaja glicida i belančevina, vrlo brzo stvara osećaj sitosti. Ali, da bi se sačuvao vitamin C, ovo povrće kuvajte na pari i nemojte dugo da ga držite u frižideru.

Patlidžan

Lakosvarljivi plavi patlidžan sadrži rastvorljiv pektin, koji sprečava apsorbovanje masti. Sadrži i kalijum, koji reguliše nivo tečnosti u ćelijama, magnezijum neophodan za psihičku ravnotežu, i gvožđe koje ublažava osećaj umora. Uz to, nabavite manje plodove – lakše se vare jer imaju manje semenki. (Izvor: Novosti.rs)