Naslovna » Abeceda Ishrane » Makrobiotička Ishrana » Povrće koje je najzdravije jesti kuvano
Abeceda Ishrane Makrobiotička Ishrana

Povrće koje je najzdravije jesti kuvano

Da je sirovo zdravije od obrađenog važi za većinu vrsta voća i povrća, ali ne i za sve.

Neke vrste povrća su zdravije kada se jedu kuvane, jer se kuvanjem razbija njihova jaka ćelijska struktura, tako da organizam lakše može da apsorbuje vredne sastojke koje čuvaju.

Spanać

Organizam lakše apsorbuje kalcijum, gvožđe, magnezijum, lutein i antioksidanse poput beta karotina koje ovo zelenolisno povrće sadrži. Na primer, količina kalcijuma se utrostruči kuvanjem spanaća.

Kelj

Sirovi kelj je veoma težak za varenje. Takođe, kuvanje povećava nivo vitamina A i K i vlakana u kelju.

Pečurke

Termička obrada pečurki ne samo da je zdravija nego je i bezbednija. Postoji nekoliko vrsta pečurki koje jedino smeju da se jedu kuvane, a čak i one koje smeju da se jedu sirove, teško se vare u tom stanju. Pečurke imaju veoma jaku ćelijsku strukturu, pa kuvanje pomaže da se usvoje hranljivi sastojci koji su skriveni u njima, čini ih lakše svarljivim i ubija toksine koje mogu da sadrže.

Paradajz

Kuvanjem se povećava nivo likopena koji dospeva u organizam. Iz sirovog paradajza u organizam dospeva svega 4 odsto ovog antioksidansa koji istraživanja dovode u vezu sa nižim rizikom od srčanih bolesti i kancera.

Šargarepa

Beta karotin, antioksidans iz šargarepe koji organizam pretvara u vitamin A, pomaže da bolje vidimo. Sirova šargarepa je nekad teška za varenje, dok je kuvana ne samo lakša za varenje, već joj je i nutritivna vrednost veća. (Izvor: zdravahrana.com)