Naslovna » Unapređenje Zdravlja » Prirodni Lekar » Post dobar za jačanje imuniteta
Prirodni Lekar Unapređenje Zdravlja

Post dobar za jačanje imuniteta

Najnovija studija koju je Sprovela grupa američkih profesora pokazala je da post obnavlja ceo imunološki sistem i pomaže obolelima od raka.

Dok se većina nutricionista protivi takvoj ideji, medicinski stručnjaci smatraju da čak i kratki post u trajanju od tri dana može imati veliku korist za ljudski imunitet jer ga, kako kažu, obnavlja i jača.

Naučnici u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) su ovo naučno otkriće nazvali „izvanrednim“ jer, smatraju da, čak i post kod starijih osoba može regenerisati njihov oslabljeni i dotrajali imunološki sistem.

Najnovija studija američkih naučnika pokazala je da ustezanje od hrane tokom dana pokreće matične ćelije za proizvodnju više belih krvnih zrnaca, odnosno leukocita, što doprinosi u borbi protiv infekcija.

Naučnici na Univerzitetu Južna Kalifornija (USC) tvrde kako bi ovo otkriće moglo biti veoma korisno za one osobe koje pate od narušenog imunološkog sistema, kao što su oboleli od raka, koji su na hemoterapijama. Dodaju kako bi otkriće moglo koristiti i starijim osobama čiji je imunološki sistem postao manje efikasan u borbi sa infekcijama.

Američki stručnjaci tvrde da su u svojim istraživanjima dokazali kako post pokreće „regenerativni prekidač“ koji navodi matične ćelije da proizvode leukocite što na kraju obnavlja imunološki sistem.

„Post jednostavno kaže ‘ok’ matičnim ćelijama koje počinju sa obnavljanjem celog sistema“, kazao je Valter Longo, profesor gerontologije i bioloških nauka na američkom univerzitetu. „Još jedna dobra vest je da se tokom posta telo oslobađa delova sistema koji su oštećeni ili dotrajali, odnosno neefikasnih delova. Na primer, ako počnete sa sistemom koji je teško oštećen nakon hemoterapije ili starenja, post može generisati novi imunološki sistem“, rekao je profesor Longo.

Inače, u istraživanju američkih naučnika korišćeni su volonteri koji su postili između dva i četiri dana u periodu dužem od šest meseci. Naučnici su otkrili da post smanjuje enzim PKA, koji je povezan sa starenjem i hormonom koji povećava rizik od raka i rast tumora.

Napominje da su tokom istraživanja primetili da se broj leukocita smanji tokom dužeg perioda posta dodajući kako se krvna zrnca ponovo vraćaju nakon uzimanja obilnih obroka hrane. Ističe se kako post u dužini od 72 sata štiti obolele od raka protiv toksičnih uticaja hemoterapije. (Izvor: 021.rs)