Sastojci potrebni za pohovani karfiol:
- 1 glavica mladog karfiola,
- 40-50 g prezli,
- ulje,
- 200 g brašna,
- so,
- suvi začin,
- 1/4 kesice praška za pecivo,
- 1/4 l kisele vode.
Pohovani karfiol se priprema na sledeći način:
- Obariti glavicu karfiola sa malo suvog začina.
- U brašno dodati suvi začin, so, prašak za pecivo, kiselu vodu i napraviti masu kao za palačinke.
- Staviti dosta ulja u šerpu (kao za posne krofne) i kad se dobro zagreje spuštati u njega cvetiće od barenog karfiola koje smo prethodno umočili u brašno pomešano sa solju, zatim u masu za pohovanje, pa u prezle.
- Prži se kratko, koliko da porumeni.
- Ovako pripremljen karfiol, odlično je poslužiti uz sos od belog luka.
Izvor: posnajela.rs