SASTOJCI ZA POSNU ČOKO BAKLAVU:
- posne kore za baklavu,
- 100 g posne čokolade,
- 100 g griza,
- 200 g oraha,
- 250 g posnog margarina.
- Za preliv:
- 500 g šećera,
- 4 dl vode,
- 3 vanilin šećera,
- sok od pola limuna.
POSNA BAKLAVA SA ČOKOLADOM SE PRIPREMA NA SLEDEĆI NAČIN:
- Prvo skuvati preliv za baklavu sa šećerom, vanilin šećerom, vodom i sokom od limuna.
- Nakon 3-4 minuta ključanja skloniti sa vatre i ostaviti preliv za baklavu da se potpuno ohladi.
- U činiji sjediniti mlevene orahe, griz, i izrenadnu čokoladu, sve to zajedno izmešati.
- Ređati po 3 kore, jedna na drugu, pa ih presaviti na pola, a na krajeve staviti tri kašike fila, zatim umotati počev od strane na kojoj se nalazi fil i ređati u pleh.
- Poređati ih i iseći na jednake delove, zatim se preliti otopljenim margarinom i peći 20 minuta na 200 stepeni (gotove su kad požute).
- Preliti hladnim prelivom vrelu baklavu (plivaju u tom filu, ali posle upiju).
Izvor: https://www.posnajela.rs