Naslovna » Bio Bašta » Polen i med
Bio Bašta Pčelarstvo A-Š

Polen i med

Polen i med
Prema tvrdnji dr Stangaciua, polen ne samo da sadrži mnoge neophodne vitamine i elemente u tragovima, već i sve najvažnije aminokiseline, te je najvažniji biljni izvor belančevina.

100 g polena kao 500 g telećeg mesa ili 7 jaja

Prema tvrdnji dr Stefana Stangaciua, polen ne samo da sadrži mnoge neophodne vitamine i elemente u tragovima, već i sve najvažnije aminokiseline, te je najvažniji biljni izvor belančevina. Zbog toga je polen idealan za sve one koji ne koriste mesne proizvode u ishrani, piše bh pčelar.

Tako, 100 g polena po sadržaju proteina odgovara količini od 500 g telećeg mesa ili sedam jaja. Od posebnog značaja je upotreba svežeg ili sveže zamrznutog polena, jer za razliku od sušenog polena sadrži puno enzima, tako da naš organizam, prilikom varenja, ne mora da troši sopstvene. Takođe, važno je da se polen pravilno koristi, jer se u protivnom ne mogu iskoristiti važni sastojci.

Ostaviti polen da sazri u medu

Stangaciu savetuje da se polen umeša u med i ostavi 14 dana da sazri, jer se tek tada razbijaju takozvani eksilni, odnosno spoljašnje, izuzetno čvrste opne polenovih semenki. Ove opne su toliko jake da su u stanju da vekovima sačuvaju seme polena. Pomoću slične mešavine može se pomoći najvećem broju osoba koje pate od polenske alergije i alergijskog rinitisa, koji bi trebalo da uzimaju ovaj med sa polenom u zimskim mesecima.

Preporučuje se da se 600 g meda, najbolje bagremovog, eventualno livadskog, pomeša sa 300-400 g svežeg polena. Nakon 14 dana ta mešavina treba da se koristi 15 minuta pre svakog obroka, jednu do dve kafene kašičice.

Oprez pri konzumaciji

Dnevne količine polena ne bi trebalo da pređu 30 g. U početku, dok se probavni trakt ne navikne na polen, trebalo bi ga uzimati nakon obroka. Kasnije se uzima između, a zatim pre obroka.

Dr Stangaciu ne preporučuje polen dijabetičarima, jer podiže nivo šećera u krvi, a osobama sa pojačanim lučenjem želudačne kiseline proporučuje se oprez. Izvor: agroklub.rs

Dodaj Komentar?

Šta misliš o ovoj temi? Napiši komentar ...