Naslovna » Bio Bašta » Pčelarstvo A-Š » Pčelarstvo  u julu
Bio Bašta Pčelarstvo A-Š

Pčelarstvo  u julu

Pročitajte tekst koji sledi i saznajte šta treba raditi ovog meseca za pčele.

Koji su radovi u pčelinjaku u julu, koji su neophodni kako bi pčele neometano proizvodile med?

Najvažniji posao u mesecu julu jeste da se sve stare i neproduktivne matice zamene mladim, oplođenim maticama koje će u narednim mesecima, avgustu i septembru, obezbediti da pčelinje društvo proizvede dovoljan broj pčela radilica, ukoliko to nije urađeno u mesecu junu.

Zaštita pčelinjih društava od toplote

Letnje žege pčelinjim zajednicama otežavaju život i rad, ukoliko je njihov stan- košnica neprilagođena normalnim uslovima života. Da bi održala optimalnu temperaturu gnezda sa što manje utroška energije pčelinje zajednice, u savremenim košnicama, bitnog uticaja ima pčelar. Stoga se moraju preduzeti određene mere zaštite pčela.

Dobra ventilacija, dovoljna količina vode i šareni hlad ispod krošnji drveća sprečiće nestanak matica i doprineće očuvanju pčelinjih zajednica.

Grabež

Grabež na pčelinjaku je veoma opasna pojava koja za veoma kratko vreme može izazvati pomor velikog broja pčelinjih društava. Najveća opasnost od grabeži preti krajem leta i početkom jeseni, u bespašnom periodu, a najčešći uzrok nastanka ove veoma opasne pojave je neopreznost pčelara. Najefikasnija mera borbe protiv grabeži je odgovarajuća preventiva.

Borba protiv osica i stršljena

Sa pojavom velikih vrućina povećava se i broj osica i stršljena koje napadaju košnice, i mogu da naprave ogromne štete pčelinjim zajednicama. Osice su veoma štetne jer pored toga što se hrane medom, one kupe larve iz legla pčela i koriste ih za ishranu svojih mladih.

Postoji više načina borbe protiv osica i stršljena kao što je prelivanje osinjaka vrelom vodom ili petrolejom, upotreba raznih sprejeva, ali jedan od najefikasnijih načina uništavanja osinjaka kao i gnezda stršljena jeste upotreba flaša od pola litre, tegle, flašice od soka i sl. koje se pune sokom, sirupom, melasom ili pivom i stave blizu košnica.

Med i ne prevreli sok se ne koriste, jer bi došlo do utapanja pčela. Postavljene posude treba svakodnevno kontrolisati i iz njih izbacivati potopljene insekte. Ova mera može biti korisna ne samo za zaštitu pčelinjih društava, već i za zaštitu voća i grožđa. Izvor: https://farmia.rs/