Pasivno pušenje izaziva demenciju

Udisanje dima cigarete koju puši druga osoba povećava rizik od ozbiljne demencije, tvrde istraživači. Ovo je prvo istraživanje koje je otkrilo ozbiljnu vezu između pasivnog pušenja i neurološke bolesti.  Poznato je da pasivno pušenje može izazvati ozbiljne kardiovaskularne i respiratorne bolesti kao što su bolesti srca i rak pluća, piše Daily Mail. Međutim, do sada nije bilo potpuno jasno da li pasivno pušenje povećava rizik od demencije – uglavnom zbog nedovoljnog broja studija koje su se bavile tom problematikom.

Najnovije istraživanje, koje su sproveli naučnici sa Medicinskog univerziteta Anhui u Kini i Kraljevskog koledža u Londonu, proučavalo je skoro 6.000 osoba starosti preko šezdeset godina u 5 kineskih provincija.  Tim je testirao učesnike na sindrome demencije između 2001. i 2003. godine i ponovo 2007. i 2008. godine kao i na njihovu izloženost dimu cigareta. Naučnici su otkrili da je 10 odsto učesnika imalo ozbiljne sindrome demencije. Ovi rezultati značajno su povezani sa izloženošću i vremenom provedenom u blizini osoba koje puše.

„Rizik za obolevanje od demencije kod ljudi koji su izloženi pasivnom pušenju podjednako je velik kao i rizik od dobijanja koronarnih bolesti srca. Trenutno znamo da skoro 90 odsto svetske populacije živi u zemljama koje ne poseduju javne površine namenjene isključivo nepušačima“, izjavio je dr Ruoling Čen, vođa istraživanja. Ovo istraživanje objavljeno je u žurnalu „Occupational and Environmental Medicine“. (IZVOR: DAILY MAIL)