Paradajz u službi podmlađivanja

Želite prirodnu lepotu. Crveni pigment iz paradajza, lipoken, štiti kožu od štetnog delovanja sunca i daje joj elastičnost. Dovoljno je da tokom dana pojedete dva paradajza da biste koži vratili svežinu, tvrde naučnici. Lipoken možete da iskoristite čak i u kuvanom paradajzu, dovoljno je da tokom pripreme dodate malo maslinovog ulja. Osim toga, ovo povrće je izvor kalijuma, i vitamina: A, C, E i folne kiseline. Kora paradajza je bogata bioflavonoidima, koji pomažu smanjenju alergijskih reakcija i upala.

Ovo povrće takođe utiče i na hormon leptin koji utiče na metabolizam, kontroliše apetit i pomaže u mršavljenju. Studije su pokazale da konzumiranje paradajza smanjuje rizik od tumora jajnika, kardiovaskularnih bolesti, astme i hroničnih plućnih bolesti. Muškarac koji jede četiri jela sa paradajzom nedeljno, prema nekim studijama, za 40 procenata smanjuje mogućnost da oboli od raka prostate. Prema nekim teorijama ta mogućnost se umanjuje zbog sadržaja likopena u paradajzu.

 LEKOVITA SVOJSTVA

Sok od paradajza ima posebna lekovita svojstva: reguliše metabolizam, jača otpornost organizma, snižava krvni pritisak, popravlja krvnu sliku, reguliše varenje. (Izvor: blic.rs)