Naslovna » Bio Bašta » Paprike na zimovanju
Bio Bašta Urbana Bašta

Paprike na zimovanju

Jestive biljke koje se najčešće mogu naći na balkonima zasigurno su iz porodice pomoćnica (Solanceaea) kao što su rajčica, paprika ili patlidžan. Sve su to biljke za koje je da bi dale svoj maksimum potrebna duga i topla sezona,te sunčana pozicija na balkonskoj gredici.

Plodovito povrće su uglavnom djeca toplijih područja i zapravo je riječ o trajnicama, no zbog naših klimatskih uvjeta u vrtu se uzgajaju isključivo kao jednogodišnje biljke. Kako se ove godine toplo vrijeme protegnulo i na rujan, vrtlarska sezona za ove povrtnice nije prestala već su one dalje nastavile sa cvjetanjem  i zametanjem plodova. No, čim padnu temprature i dođe kišno vrijeme svaki daljnji razvoj plodova će prestati, a sa prvim mrazovima biljka će definitivno uvenuti.

 Kako produžiti sezonu?

Postoji trik kako da se plodovitom povrću produži sezona odnosno da se sačuva biljka do proljeća, a što će u sljedećoj sezoni rezultirati ranijom i obilnijom cvatnjom i plodovima. Paprike koje se već uzgajaju u teglama, najbolje će ragirati na prezimljavanje, a vrijeme za odlazak na spavanje je prije prvih mrazova.

Jalapeno papričica u tegli

Za početak, potrebno je sa stabiljke ukloniti sve plodove, lišće, cvjetove i pupoljke kako bi se usporila potrošnja energije na rast i razvoj tijekom “zimskog sna”. Ukoliko se biljka vadi direktno iz zemlje, potrebno je sa korijenja maknuti većinu zemlje i malo ga prikratiti jer se na taj način biljci usporava rast i potražnja hranjiva iz tla. Time se potiče i stvaranje novih korijenovih izboja u trenutku kada će biljka ponovno početi rasti na proljeće. Tako pripremljena biljka se zatim posadi u teglu i to u već iskorištenu zemlju od lončanica. Bitno je da zemlja u koju ćemo saditi paprike,papričice,patlidžane ili rajčice ima čim manje hranjivih tvari, kako bi se biljku potaknulo na mirovanje preko zime.

Tegle se mogu spremiti u bilo koju prostoriju pod uvjetom da je slabo grijana preko zime. Budući da biljke miruju, nije bitno da su tegle izložene direktnoj sunčevoj svjetlosti, dovoljno je tek toliko da se može pratiti ritam dana i noći. Iako će se tegle tijekom tog perioda zalijevati maksimalno 1-2 puta mjesečno, važno je izbjeći da se zemlja potpuno osuši jer bi moglo doći do nepovratnog oštećenja biljke.

Izvor: urbanavrtlarka.com