Naslovna » Bio Bašta » Biodinamička Bašta » Osuđeni na ćutanje
Bio Bašta Biodinamička Bašta

Osuđeni na ćutanje

Da li ste se ikada zapitali, zašto se o biodinamici može tako malo pročitati u većini medija, ili se ne može čuti na radiju ili na televiziji? Razlog je jednostavan-biodinamika je previše samozadovoljavajuća. Nisu joj potrebne stvari, koje bi morali da kupujete ukoliko želite da proizvodite po tim metodima, zato mediji ne mogu da nađu oglašivača, koji bi hteo takve sadržaje da oglašava.

Biodinamičari gaje biljke tako, da mogu da sačuvaju njihova semena a da ne gube na kvalitetu. Zato nam je potrebno, iz godine u godine, sve manje i manje semena. Za očuvanje rodnosti zemlje, nije potrebno kupovati stajnjak, kod lokalnog seljaka, (ili kipovati u prodavnici), jer je život u njihovoj zemlji bujan zahvaljujući kompostu koji sami prave i redovnoj upotrebi biljnih „čajeva“. Takođe za različite oblike „zaštite“ nije im potrebno niti dinara, jer probleme u bašti ovakav način u osnovu prepreči, a ukoliko se već neki problem pojavi savlađuju ih sa homeopatskim pripravcima, koje naprave sami.

Već je mudri kinaski car Su Ven zapisao: „Tražiti rešenje, kada je bolest već buknula, je jednako kao ugušiti bunu naroda, kada je već buna buknula, ili kopati bunar, tek kada osetiš žeđ. Nije li tada već prekasno?“

I baš to je moć opažanja, rezonovanja, osećanja zemlje, okoline i svog kruženja u njoj. Zato je biodinamički pogled, možda unekoliko komplikovaniji, nego što očekujemo. Ukoliko ste do sada razmišljali, da je vaš vrt velik, na primer, sto kvadratnih metara, odjednom shvatite, da na njega utiče cela vasiona kao i mnogo drugih suptilnih dejstava, o kojima ranije u opšte niste razmišljali.

Zato biodinamika nije samo zbir pravila i recepata, koje je pre više od 80 godina izrekao Rudolf Štainer. Isto tako i nije sa njime počela. To je razumevanje, koje su ljudi, korak po korak, dostiglo kroz hiljadugodišnji razvoj. Štainer je to znanje i područja skrivenog ponovo vratio među ljude. O snazi vodenih virova i njenom blagodelovanju kako za čoveka i za prirodu, o kosmičkim uticajima i ritmovima godine, meseca, nalazimo hiljadugodišnje stare zapise. Njemu pripada zahvalnost, da je to znanje, koje je u Evropi 20. veka već tonulo u zaborav, oživeo i ponudio kao odgovor na nove izazove vremena, u kojem se nalazimo.

Štainer je pokazao pravac i rekao: „Ne verujte ništa, već isprobavajte“. Pred vama je leto, koje je stvoreno, da isprobavate mnogo šta u svojoj bašti. Budite radoznali. Izaberite kakvu aromatičnu biljku u svojoj bašti i proveravajte, kako se njen ukus i aroma, menjaju od jutra do večeri, iz dana u dan. Zapišite kada je miris bio najjači i proveravajte danima cvet. Saznaćete koji setveni kalendar, najbolje odražava događanja u prirodi. Sakupljajte lekovite biljke, u prave dane, (za cvet) za probu nakupite i osušite manju količinu, u danima za list. Obeležite tegle u koje ste nabrane biljke stavili, kroz nekoliko meseci će te sami videti i osetiti razliku.

Kada sakupljate voće za zimnicu, primetićete kako se iz dana u dan menja njegova slast i kako se ona gubi pred olujom (kada biljka oseti nagli pad pritiska šećer „evakuira“ u predelu korena). U bašti različito tretirajte iste biljke. Leje sa salatom tretirajte izabranim preparatima, a drugu polovinu nemojte, na vlastite oči će te videti kakva je razlika. I u najzasenjeniji deo bašte posejte leju sa biljkama kojima je potrebna svetlost. Zatim deo te leje poprskajte preparatom kremen iz roga, deo ostavite netretiran „dodatkom svetlosti“. Sistematski zapisujte svoja zapažanja….

Verovatno će te ubrzo ustanoviti da u prirodi zaista deluju ritmovi, koje treba poznavati i sa njima se usaglasiti. Imaćete manje posla, manje problema u bašti, mnogo bolji prinos i mnogo radosti. Vredi probati. Sve navedeno možete da radite sami, mnogo je lakše u dobrom društvu. (Izvor: zdravasrbija.com)