Osam načina da iskoristite med

Sigurni smo da već znate koliko je med dobar za organizam, ali vam u ovom tekstu donosimo 8 zanimljivih načina kako da iskoristite med u domaćinstvu.

1. Očistite lice

Med je prirodni antioksidans i pokazao se kao izuzeto delotvoran za odstranjivanje nečistoća sa kože lica, smanjuje stvaranje bubuljica i pozitivno utiče na lučenje sebuma.

Jednostavno, namažite med na čistu kožu lica, pustite da odstoji neko vreme i zatim isperite mlakom vodom a nakon toga lice namažite hidratantnom kremom.

2. Nahranite kosu

Med je, osim za lice, dobar i za kosu pa ga tako možete upotrebiti da vratite sjaj kosi i dubinski je nahranite u slučajevima kad je isušena zbog različitih hemijskih tretiranja.

Može se upotriejbiti i samostalno, bez drugih sastojaka a možete napraviti i masku za kosu od nekoliko kašika meda i žumanaca. Jednostavno, pomiještajte ovo dvoje i gustu, lepljivu masu nanesite na vrhove kose, umotajte prvo u plastičnu kesu a zatim dodatno utoplite peškirom.

3. Napravite svoj balzam za usne

Upotrebite staru četkicu za zube da istrljate usne i skinete mrtve ćelije a zatim namažite medom, pustite nekoliko minuta i isperite mlakom vodom. Ukoliko želite duže zadržati „medni ukus usana“ med pomešajte sa prirodnim pčelinjim voskom tako što ćete otopiti vosak i mešati u količini 50:50 a zatim uliti u neku staru pozajmiti i pustiti da se stvrdne.

4. Med kao prva pomoć u kući

Uvek se potrudite da u svojoj kući imate barem teglu meda, ne samo da ga konzumirate u ishrani već iskoristite kao lek i to na različite, mnogobrojne načine. Med moze dugo da stoji, ne zahteva posebno skladištenje a svojim stajanjem ne gubi lekovita svojstva.

Iskoristiv je za različite domaće lekove i preparate, od domaćeg sirupa za bolne krajnike pa do kombinovanja sa drugim namirnicama i začinima i lečenja gastritisa.

5. Zdravi šećer

Istraživanja su pokazala da je med pametnije i zdravije riješenje kada je u pitanju zaslađivanje i da svojim sastavom pozitivno deluje čak iu slučajevima blažeg dijabetesa, odnosno da je zdraviji da se koristi kao zaslađivač od veštačkih, industrijskih šećera.

6. Naspavajte se

Da li vam se dešava da se jednostavno budite noću bez nekog posebnog razloga? Jeste li probali recept za lečenje tog stanja pronaći u prirodi?

Pokušajte pre spavanja uzeti kašiku meda sa prstohvatom soli. Da, dobro ste pročitali, med i so – ova dva sastojka mogu da utiču na hormon stresa i smanje nivo adrenalina u krvi te vas tako dodatno opuste dok spavate.

7. Pobedite alergije

Kašika meda ujutro, na tašte, može da ojača vaš metabolizam te mu na taj način poogne da se lakše izbori sa različitim napadima u vreme alergija.

Napomena: med uvek jedite plastičnom ili drvenom, nikako metalnom kašikom jer na taj načn gubi svoja lekovita svojstva.

8. Izlečite opekotine

Iznenađujuća činjenic, ali med u stvari može da pomogne u procesu lečenja opekotina odnosno zacijeljivanju. Ne samo da ublažava bol i leči oštećenu kožu već njegova antibakterijska svojstva vrše prevenciju u razvoju bakterija na oštećenoj, izgoreloj koži. Izvor: blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *