Naslovna » Abeceda Ishrane » Organska i Bio hrana » Organsko je nužnost a ne luksuz
Organska Bašta Organska i Bio hrana

Organsko je nužnost a ne luksuz

Čovek je danas izložen na milost i nemilost „koktelu” od preko 80.000 hemikalija kojima je svakodnevno okružen. Naša ishrana sastoji se od namirnica krcatih aditivima i pesticidima, a statistika pokazuje da ih prosečan Englez u organizam samo u toku jedne godine unese preko 20kg.
Više od 90% materija štetnih po zdravlje unosimo u organizam – hranom. Prekomerno i nekontrolisano korišćenje hemikalija u proizvodnji hrane višestruko narušava naše zdravlje. Upravo je iz ovih razloga Evropska komisija počela da ambiciozno radi na uvođenju novog zakona o zaštiti od opasnih hemikalija. Dakle, Brisel je već objavio rat neracionalnom i nepotrebnom korišćenju hemikalija.

Puno pesticida – malo koristi

Upotreba pesticida od 1945. godine do danas povećana je za 3300%, a gubici koji nastaju usled biljnih bolesti i štetočina ipak su povećani za 20%. Razlog je podatak da je evidentirano 504 vrste štetočina i 70 vrsta mikroorganizama, uzročnika biljnih bolesti, koji su se adaptirali i postali otporni na pesticide. Pre 50 godina ih je bilo registrovano svega 7.

Međutim, povećana upotreba pesticida ne donosi proporcionalan rast prinosa. Da bi održali postojeće prinose poljoprivrednih kultura u SAD-u primenjuju 5 puta više mineralnih đubriva nego pre 30-tak godina.Prekomerna i nekontrolisana upotreba pesticida ozbiljno ugrožava opstanak oko 50% biljnih i životinjskih vrsta Evrope. Svake decenije izumire jedna vrsta.

Šta nam radi poljoprivredna „hemija”?

Kao bionerazgradljive materije, agrohemikalije se talože u limfnom sistemu, krvotoku, zglobovima, ra-znim organima i masnom tkivu, te su „krivci” za čitav niz zdravstvenih tegoba savremenog čoveka. Evo na koji način one ozbiljno ugrožavaju naše zdravlje.

 • Usporavaju metabolizam – što dovodi do gojaznosti koja preti da postane epidemija 21. veka. Takođe, usled gomilanja vode i toksina u ćelijama, one „bubre” i imamo ono što danas muči veliki broj žena, a to je celulit.
 • Uništavaju beta ćelije pankreasa – to su upravo one ćelije koje su odgovorne za proizvodnju insulina. Stoga je kod dijabetičara posebno važno da se hrane organskim proizvodima.
 • Uništavaju neurotransmitere i moždane ćelije – dakle, nemojte se čuditi ako vas muče migrene, koncentracija vam je smanjena ili postajete zaboravni.
 • Smanjuju sadržaj minerala i vitamina – posebno vitamina A, C i B, što dovodi do neuroza, depresija, čak i agresije, dok izvlačenje kalcijuma iz kostiju ima za posledicu osteoporozu.
 • Remete kiselo-baznu ravnotežu organizma – u korist kisele sredine koja je pogodna za razvoj raznih oblika cista, mioma, tumora i kancera.
 • Oslobađaju slobodne radikale – odgovorne za prerano starenje.
 • Smanjuju plodnost – posledice mogu biti sterilitet, impotencija i spontani pobačaji kod žena.
 • Menjaju genetski materijal – što može uzrokovati degenerativna oboljenja.
 • Izazivaju širok dijapazon alergijskih i upalnih procesa.

Kako se izboriti sa toksinima?

 • Kad god ste u prilici, kupujte organski gajeno voće, povrće i integralne žitarice. Jedite ih 5 puta na dan.
 • Unošenje crvenog mesa, životinjskih masnoća i iznutrica svedite na minimum, jer se u njima akumuliraju hemikalije.
 • Uvrstite u svoj jelovnik jezgraste plodove, semenke, mahunarke, (pogotovo soju), jer vežu otrove i čiste organizam.
 • Povrće iz bašte vadite uvek uveče, a nikad ujutro, jer je tada u njima najmanji sadržaj nitrata.
 • U toku dana pijte najmanje 2 l obične ili negazirane mineralne vode.
 • Ako jedete neorganski gajene namirnice, u vodu u kojoj ih perete dodajte 2 kašičice sirćeta. Tako ćete smanjiti efekat delovanja pesticida i teških metala.

Ovim nismo iscrpeli sve razloge  u prilog organskim proizvodima, ali se nadamo da ćete pri kupovini obratiti pažnju na izbor i poreklo životnih namirnica, tim pre što  svako od nas u toku prosečnog životnog veka pojede od 50–90 tona hrane. Moramo da znamo da ono što pojedemo postaje deo nas. Sve naše ćelije sastavljene su isključivo od molekula koji potiču iz hrane. Otuda i mudro upozorenje da je čovek  – ono što jede

Imate li neke od ovih simptoma?

Naveli smo moguća oboljenja koja su posledica zasićenosti organizma toksinima, a da bismo vam pomogli da ih sprečite i prepoznate, navodimo i simptome zatrovanosti organizma:hroničan umor, česte glavobolje, nesanica, oticanje nogu i lica, nadutost i grčevi u stomaku, žučne kolike, neprijatan zadah iz usta, krckanje vrata pri okretanju u stranu, česti upalni procesi (kolitis, artritis, bronhitis, astma, prehlade) i razne alergije.( Zdrav život)