Naslovna » Bio Bašta » Organska Bašta » Organsko baštovanstvo
Bio Bašta Organska Bašta

Organsko baštovanstvo

Umesto da provedete sate u dubokom riljanju i tegobnom čišćenju ledine od raznih trava i korova, poslužite se ovim jednostavnim trikovima i pripremite zemljište za povrtnjak na lak način!

Ovaj postupak će vam uštedeti mnoge sate mučnog rada i truda, a dobićete plodnu bazu za povrtnjak koji možete otpočeti već na proleće.

Pakovanje slojeva jesenjeg lišća, starih kartona, komposta, stajskog đubriva i drugih organskih materija može da zameni sate rada na dubokom riljanju ledine koju želite da pretvorite u povrtnjak.

Prvo obeležite deo koji želite da preradite – bojom u spreju ili zategnutim kanapima, pa ošišajte travu maksimalno kratko.

Nanesite kompost ili organsko đubrivo u sloju debljine oko 5-6 centimetara. Iz ovog sloja će se mikroorganizmi raširiti i u zemljište, a važno je da ga dobro navlažite.

Prekrijte taj deo debelim kartonima koji će zaustaviti rast vegetacije, sprečavajući svetlost da dopire do trave i korova. Navlažite kartone.

Nanesite još jedan sloj komposta od 5-6 cm pa prekrijte slojem od 40 cm mešanog organskog materijala – ošišane trave, suvog lišća, slame, stajskog đubriva. Dodajte kuhinjske organske otpatke i soc od kafe. Dobro navlažite i ovaj sloj.

Za povrtnjak, završite svoju baštensku površinu slojem od 5-6 cm slame ili komposta, a ako želite da napravite ukrasnu cvetnu leju, završite ukrasnim malčem od kore drveta.

Do proleća će mikroorganizmi obaviti svoj posao i površina će biti spremna za sadnju ili setvu! (Izvor: Lisa / Moja lepa bašta)

Dodaj Komentar?

Šta misliš o ovoj temi? Napiši komentar ...