Naslovna » Abeceda Ishrane » Napitci i Šejkovi » Organski sokovi od povrća i voća
Abeceda Ishrane Blogovi Napitci i Šejkovi Organsko i zdravo od svega pomalo Presna Ishrana

Organski sokovi od povrća i voća

Prirodni organski sokovi od povrća i voća bez konzervansa imaju poznato i dokazano blagotvorno dejstvo u prevenciji i dodatnom lečenju niza oboljenja.

Ovo se pripisuje, pre svega, znatnom sadržaju takozvanog antioksidansa u ovim namirnicama i njihovom zaštitom, antioksidativnom delovanju .U novije vreme objavljen je čitav niz interesantnih otkrića koja se odnose na formiranje i ulogu bioloških supstanci – slobodnih radikala u procesima metabolizma / izmene materije u organizmu.

Postoje brojni dokazi da se odbrambeni sistem može dopuniti i pojačavati pravilnom i zdravom ishranom. Ovo podrazumeva unošenje hranljivih komponenti koji sadrže prirodne antioksidante (npr. prirodni organski sok od cvekle bez konzervansa). Kvalitetna hrana mora da sadrži potrebnu količinu bioloških važnih sastojaka, kako bi se organizmu obezbedile neophodne organske supstance-vitamini i minerali (oligoelementi).Antioksidativno dejstvo je značajan parametar kvaliteta hrane. Takav način ishrane – što je opšti svetski trend – smanjuje rizik pojave niza rasprostranjenih oboljenja (kardiovaskularne, maligne degenerativne bolesti i dr.).

U prilog tvrdnje da zdrava hrana predstavlja moćnu medicinu, posebno kod dece, govori veći broj kliničkih studija, koje pokazuju da su spontani pobačaji, kao i deca sa određenim manama, često posledica nedostatka određenih materija u ishrani.Treba imati u vidu da kvalitetna hrana, pored niza sastojaka, mora da poseduje i antioksidativna svojstva neophodna za održavanje celokupne tzv. homeostaze organizma.

Iz toga proističe da u savremenoj medicini zdrava hrana zauzima istaknuto mesto lekovitog, pre svega preventivnog sredstvaOd presudnog je značaja održavanje dobrog antioksidativnog statusa (stanja) u toku rasta i razvoja odojčadi i male dece, ali i odraslih, pogotovu rekonvalescenata, time jen naime, zadovoljen jedan od neophodnih činilaca za oravilnu ćelijsku diferencijaciju, kao i rast ćelija.Nesporno je da je formiranje i sazrevanje svih bioloških sistema u određenoj korelaciji sa postojećim antioksidativnim stanjem organizma. Na osnovu rezultata višegodišnjih istraživanja nedavno su u Velikoj Britaniji objavljeni zaključci o značaju antioksidansa u povrću i voću za povoljno, zaštitno delovanje na zdravlje. Istovremeno su saopštena saznanja da sveže voće i povrće u tom pogledu, nije delotvornije od prirodnih sokova, nego da im je dejstvo potpuno jednako.

Danas je poznato da postoji niz razloga zbog kojih prirodni sokovi imaju prednost nad svežim plodovima.Pre svega, varanje čvrste hrane traje i po nekoliko časova,a apsorpcija sokova je daleko brža i zahteva samo nekoliko minuta. Nije zanemarljiva činjenica, da se za proces varenja troši daleko manje , zapravo minimalno energije. Sokovi snadbevaju organizam na najbrži, najstabilniji način ingredijentima, mineralnim solima, vitaminima, prehranjuju krv, regenerišu tkivo. Nadalje, sokovi istovremeno predstavljaju ’’čistače’’ organizma od štetnih, toksičnih materija, pomažući izbacivanje štetnih produkata. Poznata je i uloga u održavanju tonusa čitavog organizma.

Što se tiče antioksidantnog delovanja prirodnih organskih sokova bez konzervansa, navodimo već spomenutu cveklu (beta vulgaris) koja predstavlja jedno od najzdravijih i najmanje zagađenih povrća. Omotač cvekle sprečava ulaz štetnih toksičnih materija i drugih zagađivača iz zemljišta i zato se cvekla koristi- što je manje poznato- kao indikator čistoće zemljišta.Bogata je mineralnim solima, zanačajan je sadržaj vitamina Bı, B6, C, i B12(inače retko prisutnog u namirnicama biljnog porekla).Farmakološki delotvorna supstanca u cvekli je betanin, poznat antioksidans koji značajno doprinosi regulaciji metaboličkih procesa (izmene materije), usporavanja procesa starenja, i prevenciji anemije-posebno kod dece.Najveća vrednost šargarepe je u sadržaju minerala i vitamina (provitamin A, vitamini H, biotin, B1,B2,B6, i E- poznati antioksidans).Šargarepa nesumnjivo  spada u najkorisnije namirnice, pa se od najranijeg detinjstva uvodi u ishranu. Naročito je pogodna pri oboljenjima digestivnog trakta (želudac i crevo), jer povoljno deluje na proces varenja.Redovno konzumiranje soka od šargarepe važno je u ishrani dece, jer utiče na povećanje telesne težine i svež izgled, kao i na otpornost organizma. U Norveškoj npr. školska deca pre časova redovno dobijaju tzv. ’’Oslo doručak’’, koji sadrži i sok od šargarepe.

Jabuka (malus domesticus) po hranljivoj vrednosti spada u voće prve kategorije. U jabuci ima i u znatnim količinama vitamina A, C, i E, koji svojim antioksidativnim osobinama štiti organizam, osobito dečiji, od dejstva slobodnih radikala.Sok od jabuke se koristi i preporučuje za bolje varenje, sprečava razvoj bakterija u digestivnom traktu (crevima). Sok od jabuke je neosporno prvi u redosledu voćnih sokova koji se uvode u mešovitu ishranu odojčadi, nastavlja se sa upotrebom i kasnije u periodu razvoja deteta.Konačno, sok od jabuke se dodaje i svim prirodnim organskim sokovima bez konzervansa –od maline, višnje, jagode, kajsije, breskve, i već navedeni sokovi, kao i od paradajza, predstavljaju prijatno osvežavajući napitak, sa korisnim nutritivnim, antioksidativnim i tonizirajućim dejstvom.