Organska proizvodnja mrkve

Mrkvi ne prijaju sve vrste zemljišta i uspešno gajenje može da bude problem. Dobrim izborom sorti imaće prinos skoro cele godine. Može da se seje na malom rastojanju i da se obezbedi dobar prinos na maloj površini. Postoje rane sorte koje se koriste kao najbrži usev, seju se cele godine u zaštićenom prostoru i u saksijama.
Glavni usevi za letnju i jesenju berbu, imaju duže korenje i mogu da se čuvaju zimi.

Koren može biti raznih oblika, mali i okrugao, tanak ili širok, kratak ili dug, cilindričan ili špicast. Većina je narandžaste, crvene ili žute boje. Može se gajiti kao i mini povrće. Seje se na zemljištu bez kamenja na osunčanom otvorenom mestu. Sorte sa kratkim korenom dobro uspevaju u posudama. Rani i kasni usevi mogu da se gaje u zaštićenom prostoru.

Obrada zemljišta

Na relativno plodnom zemljištu ili zemljištu poboljšanom za predhodni usev, nije potrebno dodatno prihranjivanje. Ne preporučuje se sejanje posle ozimih raži. Idealna pH vrednost je 6,5-7,5 Mrkvu je najbolje sejati direktno u zemljište jer se koren ne razvija dobro ako se pomera. Minimalna temperatura za klijanje je 7 °C. Gajenje sorti s okruglim korenom može da se započne u ćelijama. Sorte s kratkim korenom mogu se gajiti u biorazgradivim tubama koje se cele presađuju zajedno s biljkom.

Ako sejete u zaštićenom prostorom, radite to od februara do avgusta, a od februara do juna ako presađujete na otvorenu parcelu. Na otvorenom rane sorte počnite da sejete u februaru ili martu čim se zemljište malo ugreje. Glavni usevi mogu se sejati od aprila do juna. Za čuvanje preko zime posejte seme krajem maja ili u junu kako na jesen, kad se bude vadio, koren ne bi bio prevelik. Posejte u plitke redove na dubini od 2cm vodeći računa o razmaku, ili po 3-4 semenke u istu rupu. Rane sorte se gaje na većem rastojanju kako bi se pospešio brži rast. Seme se seje u redove na rastojanju od 15cm.

Mere nege

Korov se suzbija dok su biljke mlade. Preporuka je da se dobro zaliva kad je suša. Bolesti i poremećaji su retki. Glavni problem je mrkvina muva, da bi ste je izbegli, gajite usev ispod pokrivača za redove ili tanke mreže. Mrkva posejana početkom juna izbećiće napad prve generacije mrkvine muve i biće dovoljno velika da se odupre napadu druge generacije. Mrkvinu muvu može da privuče i miris pokidanog mrkvinog lišća, stoga tokom sejanja vodite računa o razmaku kako biste izbegli proređivanje. Ako je proređivanje potrebno, proređujte je predveče, a ne kad je sunčano jer je tada mrkvina muva aktivna. Luk može zaštititi mrkvu, tako da gajite 4 reda luka na svaki red mrkve.

Berba

Korenje se vadi dok je mlado. Glavni usevi mogu da se ostave u zemljištu da prezime i da se vade po potrebi. U hladnim podnebljima zaštitite mrkvu slamom. Ostavljanje u zemljište se ne preporučuje ako je zemljište teško ili ako je biljke napala mrkvina muva. Za čuvanje vadite mrkvu u oktobru i novembru. (zdravasrbija.com)