Naslovna » Abeceda Ishrane » Organska i Bio hrana » Organska hrana i zdravlje dece
Abeceda Ishrane Organska i Bio hrana

Organska hrana i zdravlje dece

Organska ishrana podrazumeva konzumiranje hrane koja je uzgajana i/ili proizvedena bez pomoći veštačkih aditiva i hemikalija. Iako je ovaj način ishrane skuplji od klasičnog, pozitivan uticaj na zdravlje je neprocenjiv. A kada je u pitanju zdravlje vaše dece, onda nema dileme. Širom sveta je organskom eksploatacijom samo u protekloj deceniji obuhvaćeno više od 26 miliona hektara uz konstantan rast učešća površine organske proizvodnje u odnosu na površinu države. Najveći procenat u ovom trenutku beleži Lihtenštajn (27,3%) i Austrija (19,7%) dok su najvažniji uzgajivači organske hrane, po površini koju obuhvataju, u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Italiji. Tendencija razvoja organske proizvodnje sve je izraženija u zemljama centralne i istočne Evrope (Češka, Slovačka i Poljska).

Istraživanja sprovedena u protekloj deceniji pokazala su da je organska ishrana daleko zdravija od klasične. Pokazalo se da dvogodišnjaci koji su hranjeni organskim mlečnim proizvodima manje pate od ekcema i alergija od onih koji nisu jeli organsku hranu. Naravno, organska ishrana nije najvažniji faktor. Potrebno je jesti mnogo raznovrsnog voća, povrća i žitarica. Izbegavajte konzervanse i boje u hrani. Uvek postoje zdravije alternative. Na primer, hranu u crveno možete obojiti cveklom.

Studija koja je uključila decu predškolskog uzrasta u Sijetlu koja su se hranila organskom hranom, pokazala je da su oni manje izloženi pesticidima od organofosfata od dece koja su jela klasičnu hranu. Šta to znači za zdravlje mozga? BBC je pre nekoliko godina objavio da pesticidi koji se mogu naći u voću i povrću mogu izazvati depresiju i probleme sa pamćenjem i kod dece i kod odraslih. U ishrani dece, mleko je jedna on najvažnijih namirnica. Kompanija Imlek plasirala je početkom godine na tržište proizvode od organskog mleka, koji su jedinstveni, ne samo u Srbiji, nego i u regionu. Na rafovima prodavnica širom zemlje pod zajedničkim imenom „bello organic“ mogu se naći organsko mleko, jogurt, pavlaka i sir, a cene tih proizvoda su za 20 do 30 odsto više od klasičnih mlečnih proizvoda. Reč je o proizvodima od organskog mleka sa organske Velvet farme u Čurugu.

Zahvaljujući ekološki zdravom okruženju u kojem zemlja nije tretirana veštačkim đubrivom, organsko mleko dobijeno sa domaće farme se nalazi u samom vrhu lestvice po kvalitetu sastojaka i njihovoj hranljivosti. Sirovo mleko kojim se snabdeva kompanija Imlek (16.000 litara dnevno) se dobija sa farme Velvet farm u Čurugu, koja poseduje kvalitetno zemljište na kome se organski uzgaja hrana kojom se krave hrane, zbog čega daju mleko vrhunskog kvaliteta. Ova farma poseduje sve potrebne sertifikate u skladu sa zakonima Republike Srbije i standardima koje propisuje EU. (IZVOR: SUPER ŽENA)