Naslovna » Abeceda Ishrane » Organska i Bio hrana » Organska hrana po Teslinom receptu
Abeceda Ishrane Organska i Bio hrana

Organska hrana po Teslinom receptu

Kompanija Altamed pronašla rešenje za preradu organskog otpada sa farmi. Na tržištu bi uskoro trebalo da se pojavi organsko brašno, kao protein animalnog porekla koje će se koristiti za ishranu životinja.
Malo zna da se poznati srpski i svetski naučnik Nikola Tesla zanimao i za ishranu, a po ugledu na njegovu originalnu recepturu za proizvodnju hrane za životinje, uskoro bi trebalo da se u prodaji pojave novi organski proizvodi. Direktor kompanije Altamed Dragan Mijanović, kaže da je na bazi arhivske građe koju je Muzej Nikole Tesle poverio njegovoj firmi, uz pomoć vrhunskih stručnjaka sa veterinarskog medicinskog fakulteta u Beogradu, kompanija uspela da napravi dva nova „izuma“.

Prvi proizvod je animalno hranivo patentirano pod brojem 52876, koje se može koristiti za ishranu životinja, a drugi je biohumus, odnosno organsko đubrivo, za koje smo dobili sertifikat francuske firme Ekocert, objašnjava Mijanović. Tesla je imao golubicu koja ga je nadahnjivala i on je sastavio „formulu“ za njenu ishranu. U svom receptu koristio je školjke, a mi smo u našoj tehnologiji, preradili organski otpad. Uspeli da ga preradimo i da rešimo problem farmera, a u isto vreme i da napravimo novi proizvod. Koristili smo biotehnologiju verifikovanu u Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“.

Najveća dobit od ovog projekta je što se od otpada pravi nova vrednost. Ovim postupkom se farmeri oslobađaju živinskog i svinjskog izmeta, nema zagađenja vode i štetnih gasova, jer se on ne taloži i ne ispušta u vodotokove, već se dalje prerađuje. Benefit za poljoprivrednike je i što ishrana životinja ovakvim organskim proizvodima podiže njihovu cenu za bar 30 odsto, omogućava im bolji plasman, a kupci takvog mesa dobijaju bolji ukus. Biohumus, s druge strane, može da se koristi za sanaciju pepelišta, a potreba za ovakvim načinom rešavanja ekoloških problema već se pojavila na nekim mestima u Srbiji. Ova tehnologija je proverena i njen učinak je potvrđen doktoratom „Supstitucija ribljeg brašna, brašnom od domaće muve“, urađenom na Fakultetu za veterinarsku medicinu, priča Mijanović. Doktorsku disertaciju je uradio dr vet. sci Milutin Đorđević, a za tehnologiju smo dobili i nagradu u Ženevi. (Izvor: novosti.rs)