Naslovna » Bio Bašta » Organska Bašta » Organska hrana – najbolja za decu
Organska Bašta Organska i Bio hrana

Organska hrana – najbolja za decu

Kao roditelji uvek želimo da se pobrinemo da naša deca što zdravije odrastaju.Ovde se pre svega misli na zdravu ishranu, jer se smatra da ona predstavlja osnovu zdravog razvoja. Upravo zbog ove činjenice, nijedan roditelj ne bi odbio priliku da svome detetu uvek ponudi za obrok ukusnu, zdravu hranu koja će se dopasti detetu.

U stvarnom životu nažalost nije sve tako idealno, jer postoji mnogo faktora koji utiču na naš izbor hrane. Naša deca ubrzo dođu u dodir sa veštački aromatizovanom, brzom ukusnom hranom. S obzirom na to da je većina roditelja zauzeta i da se više koncentriše na jednostavnu hranu koja se brzo priprema i nije skupa, sasvim nesvesno se dolazi do povratka na nezdravu hranu, koju smo i mi, roditelji, najviše voleli kao deca. S druge strane, osećamo krivicu zbog toga što smo često zauzeti i ne želimo da našoj deci kažemo ne – posebno ako to znači još jednu žučnu raspravu ili duže pripremanje zdrave hrane.

Na svu sreću, odabir zdravije hrane nije toliko težak i zahtevan. Povećanje količine voća, povrća i zrnaste hrane u svakodnevnoj ishrani čini samu ishranu zdravijom. Ono što takođe doprinosi našem boljem zdravlju jeste i smanjenje količine veštačkih proizvoda u našoj svakodnevnoj ishrani

Zašto je organska hrana posebno dobra za našu decu?

Kod dece se, u početnim godinama života, razvijaju organi koji će im do kraja života obezbediti egzistenciju. Usled njihove manje veličine u tom periodu, aktivnom metabolizmu koji se jako brzo razvija, i usled manje restriktivne ishrane – novorođenčad i mala deca su mnogo osetljivija i manje otporna kada su u pitanju zdravlje i poremećaji koji se mogu javiti tokom razvoja. Skorije studije su pokazale da su danas upravo deca najizloženija prevelikoj količini štetnih materija, koje su sastavni deo gotovo svih prehrambenih proizvoda, čije je svakodnevno korišćenje neizbežno.

Preporuka

Upravo iz ovog razloga, čak i pored podizanja standarda zdrave ishrane, kupovina organskih proizvoda, ukoliko su vam dostupni i možete ih sebi priuštiti, predstavlja najbolji vid zaštite za vašu decu i vas.

Dodaj Komentar?

Šta misliš o ovoj temi? Napiši komentar ...