Odevanje i zdravlje

Preuske haljine, vrtoglave štikle, oklopni grudnjaci, štetne boje na tkaninama, tašne koje „odvaljuju” rame: i garderoba može biti pretnja zdravlju.Često upravo odeća otkriva kako se osećamo, da li smo veseli ili tužni, želimo li da se dopadnemo ili „nestanemo”. Verovali ili ne, streč pantalone, „oklopni” korset, razgolićeni pupak usred zime ili trenerka u kojoj se „kuvamo” i te kako utiču na naše zdravlje.
U studiji, rađenoj na Rimskom univerzitetu, oko hiljadu žena svih uzrasta moralo je da odgovori na pitanja koje neprijatne tragove iza sebe ostavlja dnevna, a koje večernja odeća. Rezultat? Osamdeset procenata intervjuisanih požalilo se da zbog izgleda osećaju ne samo nelagodnost već i prave zdravstvene tegobe. Loša cirkulacija i znojenje, iritacije i alergije, infekcije i razne vrste bola direktne su posledice cipela koje ujutru navlačimo, pantalona koje su poslednji modni „krik”, neudobnog donjeg rublja ili ultramoderne sportske odeće.
Stoga se preporučuje da odeca koju nosimo pre svega bude udobna i prijatna po mogućstvu od prirodnih materijala. Da bude u skladu sa građom ljudskog tela, i da ne odstupa puno od ličnosti osobe koja je nosi. Direktno do kože trebalo bi nositi isključivo prirodni materijal, a sintetika preko.